top of page
  • Observer

Fabrício Queiroz terug naar de cel

Alerj

Ex-adviseur en jarenlange vriend van de familie Bolsonaro, Fabrício Queiroz, verliet vandaag het condominium waar hij woont om zich terug aan te melden bij de politie. Zijn huisarrest en dat van zijn vrouw Márcia, werd opgeheven door minister Felix Fischer van het STJ (Superior Tribunal de Justiça). Dat huisarrest werd in het begin van vorige maand toegestaan door minister João Otávio de Noronha, eveneens een rechter bij dat hof, na het indienen van een habeas corpus verzoek. Queiroz werd aangehouden op 18 juni in Atibaia (São Paulo) waar hij zich verstopte in een woning van advocaat Frederick Wassef die zich al geruime tijd voordeed als de persoonlijke advocaat van de president (maar inmiddels in rook opging). De krant Estadão pakt vandaag uit met een heldere uitleg over het corrupte “rachadinha” ssyteem waaraan Queiroz zich bezondigde, met betrokkenheid van de Bolsonaro clan.

Ex-raadgevers van senator Flávio Bolsonaro haalden een totaal van minstens R$ 7,2 miljoen af in cash geld, zo wijst een onderzoek uit van het openbaar ministerie in Rio de Janeiro. Het bedrag beantwoordt aan 60% van wat deze ambtenaren betaald kregen uit de publieke schatkoffers en is een duidelijke aanwijzing dat het ging om een werkwijze die in Brazilië bekendstaat als “rachadinha”: een raadslid of volksvertegenwoordiger werft adviseurs aan die in ruil voor een “leuke bijverdienste” een deel van hun salaris teruggeven aan de weldoener waardoor iedereen tevreden is. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de belastingbetaler. Niet zelden voert zo een adviseur geen klap uit en is het systeem enkel bedoeld om zich te verrijken.

De afhaling van dat geld komt overeen met de periodes waarin Flávio Bolsonaro, volgens het openbaar ministerie, zijn persoonlijke uitgaves (o.m. schoolgelden, ziekteverzekering e.a.) betaalde (of liet betalen) in cash geld. De berekening wijst 24 ex-werknemers aan van de senator, die toen raadslid was van de staat Rio de Janeiro, en houdt geen rekening met de bedragen die door Fabrício Queiroz, duivel-doet-al van de familie, afgehaald werden. Queiroz zou, volgens de procureurs, de operator geweest zijn van het frauduleuze schema. Zowel de verdediging van Queiroz als die van Flávio ontkennen eender welke onregelmatigheid.

Het belangrijkste element in het onderzoek tot nog toe, is de aankoop van twee onroerende goederen in Copacabana, in december van 2012. De parlementair, aldus de onderzoekers, zou iets meer dan R$ 638.000 betaald hebben aan de verkoper, “onder het tapijt”, dit terwijl de officiële eigendomsdocumenten aantonen dat er R$ 310.000 op een regulaire manier betaald werd. Het toenmalige raadslid kocht ook twaalf kantoren voor R$ 86.700, die in cash betaald werden, in 2008.

De praktijk van onderfacturering bij de aankoop van onroerende goederen maakt het mogelijk om aanzienlijke winsten te maken op het moment van de verkoop, en is daarom een veelgebruikt en klassiek instrument om geld wit te wassen.

De raadgevers in kwestie kunnen, volgens de procureurs, opgedeeld worden in drie groepen. Twaalf van hen zijn nauw verbonden met Queiroz door verwantschap of omdat ze deel uitmaken van zijn leefgemeenschap of sociale kringen. Tien anderen zijn familieleden van Ana Cristina Siqueira Valle, de 2de ex vrouw van de president. De twee overigen zijn familieleden van Adriano Magalhães de Nóbrega, een militiechef die in februari om het leven kwam in Bahia toen de politie hem wilde arresteren. Adriano was een voormalige collega van Fabrício bij de militaire politie van Rio de Janeiro.

Van de tien familieleden van Bolsonaro’s ex-echtgenote, hebben er zes meer dan 90% van hun vergoeding in cash geld opgenomen. Hun woonplaats ligt op twee en half uur rijden afstand van het Palácio Tiradentes (foto boven), het gebouw van Alerj (Assembleia Legislativa do Estado do Rio de Janeiro) waar zij verondersteld waren om te werken. Flávio blijft volhouden dat hun aanwezigheid ter plaatse niet nodig was om hun werk te kunnen doen.

De raadgevers, verbonden aan Queiroz, haalden niet alleen geld af in contanten, maar voerden ook stortingen uit op zijn rekening. Nathália Melo de Queiroz, de dochter van Fabrício die ook (zogezegd) werkte op het kabinet van president Bolsonaro toen hij nog volksvertegenwoordiger was, maakte in totaal R$ 633.000 over op de rekening van haar vader. Haar vergoeding in de periode dat ze raadslid was bij Alerj, bedroeg in het totaal R$ 774.000. Marcia Oliveira de Aguiar, echtgenote van Fabrício, stortte R$ 445.000 terug op de rekening van haar man, vaneen totaal van R$ 1,2 miljoen. Bovendien haalde ze nog eens R$ 423.000 af in contanten.

Toen het openbaar ministerie in juni van dit jaar vroeg om Queiroz en zijn echtgenote preventief aan te houden, toonden de procureurs een bladzijde uit een notaboekje dat door de echtgenote bewaard werd. Daarop werd een storting genoteerd van R$ 174.000 dat het paar in cash zou gekregen hebben, van onbekende oorsprong. Met dat geld zou Fabrício de kosten betaald hebben van zijn medische behandeling voor kanker in het hospitaal Albert Einstein, in São Paulo.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#Atibaia #NatháliaMelodeQueiroz #JoãoOtáviodeNoronha #SãoPaulo #Alerj #BraziliëNieuwsOnline #FelixFischer #JairBolsonaro #Copacabana #FabrícioQueiroz #FrederickWassef #STJ #Estadão #MárciaOliveiradeAguiar #FlávioBolsonaro #AdrianodaNóbrega #AlbertEinstein #PalácioTiradentes

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page