top of page
  • Observer

Fachin schuift hete patat door

Fachin

Edson Fachin (foto), een van de 11 ministers/rechters bij het opperste gerechtshof, werd in april 2015 aangeduid als plaatsvervangende rechter (van Joaquim Barbosa) bij het STF, door toenmalige presidente Dilma Rousseff. Zijn kandidatuur werd toen gesteund door de rechters Luís Roberto Barroso, Marco Aurélio Mello en Ricardo Lewandowski, ook door politici als Álvaro Dias (PSDB) en Beto Richa (PSDB). Tegenstand kreeg hij o.m. van de toenmalige senaatsvoorzitter Renan Calheiros (nu een fervente verdediger van Lula). Uiteindelijk werd hij toch verkozen, na een ondervraging (sabatina) door de senatoren die maar liefst 12 uur aansleepte.

Fachin was altijd al een verdediger van het linkse gedachtengoed, steunde de landloze beweging MST en maakte ook deel uit van de waarheidscommissie (Comissão de Verdade) die oordeelde over de misbruiken door militairen gedurende het militaire regime. Voor deze commissie werd hij aangeduid door CUT (Central Única dos Trabalhadores), een van de sterkste Braziliaanse vakbonden. Fachin was altijd al een een grote fan van ex-president Lula en de arbeiderspartij PT. Op 29 oktober 2010 nam hij zelfs een positie in ten voordele van Dilma Rousseff, destijds kandidate van de PT als president.

Na de dood van collega minister/rechter Teori Zavascki door een vliegtuigongeval, werd hij aangeduid (2 februari 2017) als plaatsvervangende relator in het Lava Jato proces.

Fachin besloot vandaag om de aanklacht tegen ex-presidenten Lula Inácio da Silva en Dilma Rousseff voor “bendevorming van de PT” door te sturen naar de federale justie van de hoofdstad Brasília. De aanklacht dateert van vorig jaar en werd opgesteld door de toenmalige procureur-generaal Rodrigo Janot. De aanklacht is, naast de 2 voormalige presidenten, gericht tegen 16 andere mensen, allemaal leden van de PT.

Enkel senator Gleisi Hoffmann en echtgenoot/ex-minister Paulo Bernardo blijven onderworpen aan het oordeel van het STF. Fachin liet niet na om te vermelden dat het gedrag van beiden onafscheidelijk verbonden is met dat van de andere beklaagden van de arbeiderspartij.

Dit alles betekent een nieuwe klap in het gezicht van de PT omdat een oordeel door de eerste instantie normaal gesproken sneller gebeurt dan bij het STF. Braziliaanse politici beseffen dat maar al te goed en zullen er alles aan doen om hun mandaat te behouden indien er een kans is dat ze vroeg of laat verantwoording moeten afleggen bij het gerecht. Het STF biedt meer kansen omdat de rechters politiek verbonden zijn, en verkozen worden omwille van hun politieke overtuiging. M.a.w., gepriviligieerde rechtspraak.

De beslissing van Edson Fachin houdt ook in dat bekende ‘petistas’ als Antonio Palocci, Guido Mantega, Edinho Silva en João Vaccari Neto eveneens zullen worden beoordeeld door de eerste instantie.

De aanklacht houdt de ontvangst in van 1,48 miljard reais in smeergeld door de PT, in het kader van gelden die weggesluisd werden via het staatsbedrijf Petrobras: “Minstens sinds de helft van 2002 tot 12 mei 2016 integreerden de beklaagden een criminele organisatie in de periode dat Lula en Dilma Rousseff aan de leiding stonden van Brazilië als president, aldus een reeks misdaden begingen die voornamelijk schade toebrachten aan de publieke administratie”, aldus Janot.

Edson Fachin schuift hiermee een bijzonder hete aaardappel door naar de eerste instantie. Het leed van Lula is nog niet helemaal geleden, integendeel.

Foto: Fotos Públicas - Rosinei Coutinho - SCO - STF

#TeoriZavascki #BraziliëNieuwsOnline #EdinhoSilva #ÁlvaroDias #RenanCalheiros #AntonioPalocci #GleisiHoffmann #PauloBernardo #Lula #MST #GuidoMantega #BetoRicha #JoãoVaccariNeto #PT #CUT #EdsonFachin #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page