top of page
  • Observer

Fake news: fastfood voor gehaasten

Dinosaurs

Na de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco werd het Braziliaanse internet overspoeld door allerlei verzinsels omtrent haar persoon, kant noch wal rakend. Marielle was lid van de linkse partij PSOL en dat volstond voor rechts Brazilië om allerlei verdachtmakingen te lanceren, niet alleen via Facebook; ook Twitter en Whatsapp werden ingezet om het fake news aan de man te brengen.

In een van die berichten werd beweerd dat Marielle zwanger werd op haar zestiende, gehuwd was met de bekende drugsdealer Marcinho VP en dat ze haar verkiezing te danken had aan de misdaadfractie Comando Vermelho. Een ander bericht toonde een video waarin zij de verdediging opnam voor een aantal drugsdealers die neergeschoten werden door de politie, in het favela complex Salgueiro. Niets van dit alles strookt echter met de waarheid.

Marielle-Marcinho-VP-Fake

Bovenstaande foto had het bewijs moeten zijn van de zogezegde verhouding tussen Marielle en drugsdealer Marcinho VP. Een onderzoek naar de originele foto, zonder de zwarte balkjes op het gelaat van beide figuren, laat zien dat het om een ander koppel gaat. Marielle was nooit gehuwd, noch met Marcinho VP, noch met een andere man. Zij werd zwanger op haar 19de en kreeg een dochter, Luyara Santos genaamd. De vader van het meisje heet Glauco dos Santos. Het werd verder niets tussen het koppel omdat Marielle lesbisch was. Zij woonde samen met de architecte Mônica Benício. Marielle stond o.m. bekend voor haar strijd voor de rechten van homoseksuelen en vormde een van de steunpilaren van de LGBT beweging. De video waarin zij zogezegd de verdediging opnam van een groepje ‘traficantes’ was in werkelijkheid een opname van een toespraak door ‘vereadora’ Talíria Petrone (een beetje gelijkend op Marielle) in de gemeenteraad van Niterói. De toespraak vormde eigenlijk een aanklacht tegen de brutale aanpak van de militaire politie waarbij zeven jongeren omkwamen, in het Salgueiro complex (in São Gonçalo).

Bij de verkiezingen van 2016 haalde zij 46.000 stemmen en haalde hiermee de vijfde plaats van de gemeenteraadsleden met de meeste stemmen. Die stemmen kwamen vooral uit de betere wijken van de Zona Sul, en uit Barra da Tijuca, het “Miami” van Rio de Janeiro. In de wijk Leblon haalde zij 1.900 stemmen, 1.900 in Laranjeiras en 2.742 in Copacabana. In de sloppenwijk Rocinha waren dat 22 stemmen, in Cidade de Deus 89. Marielle is geboren en opgegroeid in het Maré complex, een van de gevaarlijkste wijken van Rio. Daar kreeg zij 50 stemmen. Het klopt dus zeker niet dat zij haar overwinning te danken heeft aan de misdaadorganisatie Comando Vermelho.

Het verspreiden van fake news is geen Braziliaanse specialiteit, het gebeurt ook elders in de wereld. Een minimum aan argwaan bij het ontvangen of lezen van dergelijke berichten is dan ook aangewezen, net zoals men (bvb) voorzichtigheid aan de dag moet leggen wanneer men een aanbod ziet voor de aankoop van een tweedehandsvoertuig aan een veel te lage prijs. De kans dat er dan iets niet klopt is niet gering.

#MarcinhoVP #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #Facebook #Whatsapp #MarielleFranco #ComandoVermelho

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page