top of page
  • Observer

Fantasie of nachtmerrie?

FabioWajngarten

Ironie: een president die verklaart dat het coronavirus “niet meer betekent dan een kleine crisis, een fantasie van de grote media”, en twee dagen later te horen krijgt dat zijn eigen secretaris voor communicatie, Fábio Wajngarten (foto), besmet werd met COVID-19. Is Wajngarten een slachtoffer van de fantasie, of van de grote media?

Het kan niet meer ontkend worden, zeker niet na de verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het om een pandemie gaat, nadat het aantal besmettingen en overlijdens zich vermenigvuldigen op diverse continenten, nadat de beurzen kelderen, nadat nationale en internationale evenementen afgelast worden, de ene na de andere, en nadat scholen gesloten worden.

Waarom miste de president de kans om zijn mond te houden? Fantasie? Het virus trof reeds duizenden mensen in de wereld, met bijna 5.000 doden als gevolg. In Brazilië zijn er om en bij 80 bevestigde gevallen; meer dan 1.400 mensen worden ervan verdacht besmet te zijn in verschillende deelstaten en in het federaal district.

Bovespa (de beurs van São Paulo) werd al vier keer stilgelegd door de zogenaamde ‘circuit breaker’, een mechanisme dat de koop & verkoop tijdelijk stil legt om erger te voorkomen. De dollar overschreed deze week de waarde van R$ 5. Om te lachen? Of om zijn idool Donald Trump te imiteren? Of om er gebruik van te maken om de media ongeloofwaardig te verklaren? De president en het ministerie van Economie doen er goed aan om het voorbeeld van het ministerie van Volksgezondheid na te volgen: oplettendheid, gedienstigheid, acties ondernemen. Dat gevoel is er niet, noch in Brasília, noch op de markten.


WajngartenMBGA

De situatie zal verslechteren vooraleer de piek bereikt wordt en verbetering optreedt. Voorlopig gaat het om mensen die een besmetting opliepen in Azië, Europa – vooral in Italië, mensen die toegang hebben tot het beste wat de Braziliaanse gezondheidszorg te bieden heeft. Het probleem zal pas echt opduiken wanneer de ‘rijken’ het virus beginnen door te geven aan de ‘armen’. Dat wordt de grote test, niet alleen voor de Braziliaanse gezondheidszorg, maar ook voor de autoriteiten, te beginnen met de president en het parlement. Dat is geen fantasie, trouwens, met leven en dood wordt niet gespeeld.

Een vertaling van “Fantasia e pesadelo”. Auteur: Eliane Cantanhêde.

Foto's: Alan Santos - PR / Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #MikePence #JairBolsonaro #FabioWajngarten #Bovespa #Coronavirus #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page