top of page
  • Observer

Fantasy Island

Bijgewerkt op: 4 jun.


Stafchef Rui Costa (PT), regelmatig het doelwit van kritiek omwille van de manier waarop hij zijn ambt uitvoert - met politieke nederlagen in het Parlement als gevolg - besloot deze week te reageren door een aanval te richten op de hoofdstad Brasília en op de parlementariërs. Volgens Costa leven zij op een "Fantasy Island".


De stafchef zei dat volksvertegenwoordigers en senatoren op een eiland leven omdat zij, vooraleer aan te komen op hun werkplek, geen sloppenwijken of bruggen zien waaronder armen of werklozen honger lijden.


"Ik noem dit hier (Brasília) een Fantasy Island. De beslissing om de hoofdstad van Brazilië ver weg te stoppen van het leven van de gewone mensen, doet geen goed aan het land. Het ware beter geweest om in Rio de Janeiro te blijven, of om naar São Paulo, Minas Gerais of Bahia te gaan", aldus Costa, en:


"Iedereen die zo 'n gebouw betreedt, Kamer of Senaat, en niet eerst langs een favela of een viaduct passeert en er mensen ziet die om eten bedelen, of werkloos zijn, leeft in een denkbeeldige bubbel".


In werkelijkheid brengen deze politici en excellenties weinig tijd door in de hoofdstad. Meestal reizen ze via vluchten van de Braziliaanse luchtmacht FAB - tenminste in het geval van de ministers van Lula - weer terug naar alle uithoeken van het land als het weekend in zicht komt.


Costa vermeldde geen namen maar zei dat Brasília moeilijk is omdat, in zijn ogen, "velen menen dat ze het goed doen, terwijl het in werkelijkheid net het tegenovergestelde is".


Hij zei er ook nog bij dat hij zichzelf niet als dusdanig beschouwt: "Ik zal al mijn krachten inzetten om Brasília te veranderen en om de manier waarop de dingen hier worden aangepakt, te wijzigen".


De stafchef is zich heel goed bewust van de problemen van de regering, maar ondernam wel niets om de vastgelopen "MP dos ministerios" tijdig op te lossen waardoor de bestaande structuur van 37 ministeries in het gedrang kwam. Op het nippertje werd er toch nog gestemd in het voordeel van de regering, maar met een miljardenprijskaartje aan 'emendas' voor de parlementariërs. De vraag kan dan ook gesteld worden: bestaat het probleem van de regering uit de ligging van de hoofdstad, of scheelt er iets aan de kwaliteit van enkele politici die het land naar Brasília stuurt om te regeren?


Reacties op de uitspraak van de stafchef bleven dan ook niet lang uit. Volksvertegenwoordiger Rafael Prudente (MDB) ontmoette diverse inwoners van de hoofdstad die hun ongenoegen niet weg staken. Prudente suggereerde dat de minister een poging doet om de stad beter te leren kennen vooraleer eender welke verklaring af te leggen:


"Minister Rui Costa, Brasília is geen Fantasy Island zoals u het uitdrukt. Ik wil u graag uitnodigen om onze stad te leren kennen, Sol Nascente, Guara, Estrutural, São Sebastião... (randsteden, favela, populaire volkswijken...). Misschien kent u dit echt niet omdat u altijd vanuit Bahia naar hier komt met een vliegtuig van de FAB, en recht vanuit de luchthaven naar het Palácio do Planalto gaat. Kom eens naar deze plaatsen om de echte leefomstandigheden van die mensen te leren kennen, vooraleer eender welke verklaring af te leggen".


Prudente sprak ook met zakenman Adeilson dos Reis, geboren in Bahia maar nu al 30 jaar in Brasília. Adeilson deed zijn beklag over het beleid van de gouverneurs van Bahia en de manier waarop zij de bevolking behandelen:


"Er ontbreekt water in het westen van Bahia, infrastructuurproblemen, wegen, gebrek aan basisbehoeften, en dan zegt deze minister dat Brasília een Fantasy Island is? Hij zou onze stad beter moeten leren kennen, inclusief de meer dan 300.000 Baianen die hier wonen".


Misschien heeft Kamervoorzitter Arthur Lira niet helemaal ongelijk wanneer hij beweert dat de regering een probleem heeft met politieke articulatie. Brasília bestaat inderdaad niet alleen uit de beroemde gebouwen van de overheid, destijds ontworpen door Oscar Niemeyer.


Veja - Diário do Poder


Foto: Ricardo Stuckert/PR - YouTube

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page