top of page
  • Observer

Fernando de Noronha

Fernando2

Tussen alle polemieken door, veroorzaakt door de huidige president van het land, zijn er ook kleinere die soms aan de aandacht ontsnappen, of waar net iets minder aandacht aan besteed wordt. Eerder deze week uitte hij (de president) zijn ongenoegen over de taksen die de bezoekers van het bekende eiland Fernando de Noronha moeten betalen, om er heen te mogen gaan, maar ook om toegang te krijgen tot de fraaie tropische stranden en riffen waar duikers hun hart kunnen ophalen aan het onderzeese leven.

Op dit moment betaalt de toerist R$ 73 per dag verblijf aan de regering van de verantwoordelijke deelstaat, Pernambuco. De federale regering rekent, via het orgaan EcoNoronha, een taks aan van R$ 106 voor Brazilianen, en R$ 212 voor buitenlandse bezoekers. Deze taks geeft recht op toegang (gedurende maximum 10 dagen) tot de stranden van het “Parque Nacional Marinho de Fernando de Noronha”, een beschermd gebied van de federale overheid. EcoNoronha heeft een contract lopen met de regering sinds 2012 om het park te onderhouden, geldig tot 2027.

Volgens het instituut Chico Mendes (ICMBio), een orgaan dat gelinkt is aan het ministerie van milieu en dat de nationale parken van Brazilië beheert, gaat ongeveer 70% van de taksen, geïnd door de concessionaris EcoNoronha, naar verbeteringen zoals schoonmaak, onderhoud en ontwerpen van wandelpaden, de toegang infrastructuur en naar de bescherming van het milieu. In het park bevinden zich verschillende species die bedreigd worden door uitroeiing, ondergebracht in de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.

Volgens president Bolsonaro vormen deze taksen een misbruik, door hem omschreven als een “roof op de toeristen”.

Fernando1

De ‘pousadeiros’ (lokale associatie van de eigenaars van pousadas) zeggen dat het ontbreekt aan de nodige infrastructuur om meer toeristen te ontvangen, aldus reagerend op de uitspraak van de president die het toerisme wil bevorderen door de taksen af te schaffen. Hun afgevaardigde, Ivan Costa, zegt: “Wij zijn er tegen dat vreemdelingen meer moeten betalen dan Brazilianen. Dat zou voor iedereen gelijk moeten zijn. Maar de taks zorgt er wel voor dat de concessionaris het park en de stranden kan onderhouden”.

“Een van de voornaamste problemen op het eiland is drinkwater. Dat water wordt uit artisanale putten gehaald, of bekomen via ontzouten. Hierdoor is de hoeveelheid water beperkt en kan het eiland geen verhoogd aantal bezoekers aan”, zo zegt Zé Maria, eigenaar van een bekende pousada waar beroemdheden plegen te verblijven: “De regering heeft het recht om de taksen te herzien. Ik denk niet dat een afschaffing ideaal is. Hoe dan ook, met of zonder afschaffing, moet er een controle zijn, en een vorenbepaald totaal van het aantal mensen dat het eiland bezoekt, gewoon omdat er een limiet bestaat. Er is bovendien ook nog het probleem van de elektriciteit. Ongeveer 95% van de elektriciteit komt van een thermische centrale op het eiland. Een verhoging van het energiegebruik bij een groter aantal bezoekers zal dan moeten bekeken worden, en opgelost.

Fernando3

Minister van milieu Ricardo Salles bezocht afgelopen vrijdag het eiland, samen met Gilson Neto, het hoofd van het toeristenorgaan Embratur. Hij maakte er enkele maatregelen bekend, die ingaan tegen de aanbevelingen van milieubewegingen:”Wij zijn bezorgd voor het Braziliaanse toerisme, ook voor de mensen van het eiland, en willen de natuurlijke rijkdom behouden”.

Hij verwees hiermee naar de vissers op Fernando de Noronha die, volgens hem, vroegen om de regels op de lokale visvangst te versoepelen, voornamelijk op sardines: “De vissers, en dat zijn er niet veel, ongeveer dertig boten, pleiten ervoor om te mogen uitvaren van 6 tot 9 uur ‘s ochtends, een tijdstip dat toeristen niet gehinderd worden”. Salles denkt eraan om een voorlopige toelating te geven, en om de impact ervan na 180 dagen te bestuderen.

Gilson Neto liet weten dat een toelating van nachtelijke vluchten op het eiland overwogen wordt. Dergelijke vluchten zijn nu verboden door het instituut ICMBio omdat de nodige grondverlichting schadelijk is voor het milieu.

Iguacu

Over de taksen zei Ricardo Salles dat een herziening overwogen wordt. Een mogelijke wijziging zal ingevoerd worden tot november, wanneer de zomer en het eindejaar voor de deur staan, een periode dat er erg veel mensen naar Fernando de Noronha reizen. De discussie over deze taksen zal ook gevolgen hebben voor de nationale parken Foz de Iguaçú (foto – het park rond de bekende watervallen) en Corcovado (Rio de Janeiro).

Bronnen: Agência Brasil – Estadão – Época

Foto's: Arquivos Agência Brasil - Link2Brazil

#RicardoSalles #FernandodeNoronha #Embratur #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #JairBolsonaro #FozdeIguaçú #ICMBio #GilsonNeto #Corcovado

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page