top of page
  • Observer

Fernando de Noronha: nieuwe limiet voor aantal toeristen


De federale regering (Unie) en de regering van de deelstaat Pernambuco tekenden een akkoord om de verantwoordelijkheid voor het beheer van de archipel Fernando de Noronha voortaan te delen. Het natuurparadijs ligt op 545 km van de Braziliaanse kust, bestaat uit 21 eilanden/eilandjes en rotsen, met een totale oppervlakte van ongeveer 26 km2, en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco voor opvoeding, wetenschap en cultuur. De archipel is een van de belangrijkste toeristische attracties van Brazilië.


Het akkoord, afgesloten met deelname van ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade), CPRH (Agência Estadual do Meio Ambiente) en het SPU (Ministério da Gestão e da Inovação em Serviços Públicos e da Secretaria de Patrimônio da União) werd ingediend bij het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal. Het hof moet oordelen over de grondwettelijkheid en geldigheid van het afgesloten pact.


Volgens de advocaat-generaal (AGU) van de regering bestaat het doel van het initiatief erin om de samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaatregering aan te moedigen, om het administratieve en toeristische beheer van de archipel aan te passen aan de normen van milieubescherming, de defensie van biodiversiteit, het duurzaam gebruik van hulpbronnen, natuurlijke hulpbronnen en het juiste gebruik van de bodem en lokale ruimtelijke ordening.


Limieten


Eveneens volgens de AGU staat er in het ingediende document bij STF dat - tot het voltooien van een nieuwe duurzaamheidsstudie - er voortaan niet meer dan 11.000 toeristen per maand of 132.000 per jaar mogen toegelaten worden op de archipel. Tot nog toe bestond de limiet uit maximum 675 bezoekers per dag. Het pact verbiedt ook de uitbreiding van de huidige stadsperimeter en voorziet in de mogelijkheid om bestaande eigendommen en verbeteringen te regulariseren in gevallen waar dit wettelijk en ecologisch mogelijk is. In situaties waarin de opgetrokken gebouwen in strijd zijn met de milieunormen, moeten de eigendommen worden gesloopt.


Als de magistraten van het hof het er mee eens zijn, zal de overeenkomst voor onbepaalde tijd geldig zijn, en kan ze enkel vervangen worden door een nieuw akkoord tussen beide partijen en met goedkeuring van het hof. Bovendien moeten de Unie en de regering van Pernambuco een toezichts- en beheerscomité oprichten dat verantwoordelijk zal zijn voor het toezicht op de daadwerkelijke nakoming van de verplichtingen die zijn vastgesteld voor elk van de betrokken federale en staatsorganen of instellingen. Dat comité zal bestaan ​​uit twee vertegenwoordigers van de deelstaat en twee van de Unie.


Agência Brasil


Foto's: Archief ABr


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page