top of page
  • Observer

Fernando Pimentel (PT) veroordeeld

Fernando-Pimentel

Ex-gouverneur en ex-minister Fernando Pimentel (68) werd veroordeeld tot 10 jaren en 6 maanden opsluiting voor machtsmisbruik en witwassen van smeergeld. Toen hij nog minister was van ontwikkeling, industrie en buitenlandse handel (onder Dilma Rousseff), zou hij meer dan R$ 4,2 miljoen aanvaard hebben van de groep JHSF (o.m. actief in het bouwen van shopping centers en andere immobiliën) in ruil voor het uitoefenen van invloed in het voordeel van een project m.b.t. de bouw en de uitbating van een luchthaven in het Randstedelijk gebied van São Paulo. Het oordeel werd uitgesproken door het kiestribunaal van de deelstaat Minas Gerais. De verdediging van de ‘petista’ beschouwt de veroordeling als een “verrassende zwakheid”.

Het oordeel treft ook de zakenman Benedito Rodrigues de Oliveira Neto, bekend als Bené en aangeduid als de ex-operator van de voormalige gouverneur, alsmede twee kaderleden van Vox Populi, een bedrijf dat gespecialiseerd is in peilingen.

Bené, die een akkoord afsloot met de gerechtelijke instanties, werd veroordeeld tot 8 jaren gevangenis. De twee medewerkers van Vox Populi kregen elk 2 jaren en 9 maanden, maar de straf werd omgezet in gemeenschapsdiensten en een boete van 30 minimumlonen.

Het proces maakt deel uit van de operatie Acrônimo waarin kiesdelicten werden onderzocht en liep eerst bij het STJ (Superior Tribunal de Justiça) dat alles doorstuurde naar het kiestribunaal. De eerste fase van de operatie Acrônimo werd opgestart in mei 2015. In de loop van het onderzoek, m.b.t. de ex-gouverneur (van Minas Gerais) werden facturen gevonden voor een totale waarde van R$ 362.000, opgemaakt voor de productie en levering van 35 miljoen “santinhos” (devotieprentjes, in dit geval kiespropaganda met de afbeelding van een politicus en zijn kiesnummer), voor de campagne van de regering van Minas Gerais in 2014. Een kruising van de gegevens leerde dat het bedrag niet aangegeven werd aan het kiestribunaal (zoals verplicht), m.a.w. de praktijk van “caixa dois”.

Bij een ondervraging ontkende Pimentel dat hij zijn status als politicus gebruikt had om invloed uit te oefenen. Bené, die op dezelfde dag ondervraagd werd, maakte meer details bekend over die invloed. Hij (Bené) wordt aangeduid als de eigenaar van de drukkerij die diensten leverde voor de campagne van Pimentel.

Volgens de aanklacht zou Pimentel in augustus 2011 de zakenman José Auriemo Neto van JHSF ontvangen hebben. Auriemo Neto was geïnteresseerd in het bouwen en uitbaten van regionale luchthavens in het land. Volgens de openbare aanklager zou Fernando Pimentel “nadrukkelijk” zijn steun toegezegd hebben en bevestigd dat het bedrijf kon rekenen op zijn prestige binnen de regering om de processen goed te laten keuren door instanties als het secretariaat voor de burgerluchtvaart. De aanklacht zegt ook dat het Bené was die Pimentel en Auriemo met elkaar in contact bracht.

De procureur zegt dat de ontmoetingen en de inspanningen van de toenmalige minister resulteerden in twee betalingen. De eerste bedroeg R$ 200.000, geld dat in een koffer werd overhandigd aan een koerier in São Paulo, in 2012. In augustus van het daaropvolgende jaar werd de uitbating van de luchthaven toegewezen aan het bedrijf. De tweede betaling werd door Bené opgevraagd in januari van 2014 die bij een bezoek aan de zetel van JHSF R$ 5 miljoen opeiste van Auriemo Neto, bestemd voor Fernando Pimentel. Dit gebeurde nadat het project van de luchthaven (Aeroporto Catarina – foto hieronder) goedgekeurd werd door het secretariaat van de burgerluchtvaart.

Aeroporto-Catarina

De rechter legde het oordeel als volgt uit: “Gezien de bewijscontext, werd de invloed die Fernando Pimentel op de goedkeuring van het project zou hebben en die in de loop van de tijd aanhield, zodanig bevestigd dat het als argument en basis diende voor zijn afgezant, Benedito Rodrigues, om het beloofde voordeel te blijven claimen. Zozeer zelfs dat José Auriemo Neto door Benedito Rodrigues altijd werd herinnerd aan de invloed van Fernando Pimentel op het Aeroporto Catarina-project, en de zakenman de gevraagde bedragen gaf. Dus, na de eerste overmaking van geld in 2012, kwam de bijdrage van vijf miljoen reais en luxe accommodatie in Hotel Fasano in Punta Del Leste ”, zegt de rechter.

Witwassen

Volgens het Openbaar Ministerie zou Bené, naast het zorgen voor de geldregelingen, op verzoek van Fernando Pimentel hebben aangegeven dat het grootste deel van de steekpenningen als donatie aan de arbeiderspartij bedoeld was en, als gevolg, als bijdrage dienend voor verkiezingscampagnes. Op basis van deze indicatie betaald de groep JHSF R$ 4,255 miljoen. Tussen maart en juni 2014 werden er vijf stortingen gedaan aan de PT, elk t.w.v. R$ 250.000, als donatie. In oktober van dat jaar volgden er vier nieuwe stortingen, voor een totaal van R$ 2 miljoen, dit om de campagne van Fernando Pimentel te dekken. De derde reeks betalingen volgden een ander pad. Een van de bedrijven van de groep JHSF maakte R$ 1,005 miljoen over aan Vox Populi, om de kosten van de Pimentel-campagne voor de regering van Minas Gerais te betalen.

Bron

Foto's: JHSF / Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#MinasGerais #JHSF #BraziliëNieuwsOnline #AeroportoCatarina #OperaçãoAcrônimo #FernandoPimentel #STJ #VoxPopuli #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page