top of page
  • Observer

FHC: Lula is geen fundamentalist

FHCLLA

In het kader van de reacties op de vrijlating van Lula, vandaag de mening van zijn collega, ex-president Fernando Henrique Cardoso (88), in Brazilië bekend als FHC. Hij verklaarde bij een interview door het weekblad Época dat de herintrede van Lula in het politieke steekspel de polarisatie zal aanscherpen, en het daarom goed zou zijn dat de leider van de arbeiderspartij een wat meer verzoenende houding zou aannemen.

“Uiteraard zal hij (Lula) proberen om zijn invloed uit te oefenen, dat is normaal. Als president was hij niet echt revolutionair. Hij viel aan als het nodig was, maar het was geen man met fundamentalistische opvattingen. Ik hoop dat hij niet terugkeert als een fundamentalist. Dat zou slecht zijn voor Brazilië”, aldus FHC.

Hij zei ook dat hij zich niet kan voorstellen dat er een zekere vrede mogelijk zou zijn tussen Lula en Bolsonaro. Over deze laatste zegt FHC dat hij hem niet persoonlijk kent (in tegenstelling tot Lula). Hij vindt dat Lula een profiel heeft als “verbale brandstichter”; de huidige president omschrijft hij als een “strijdlustig, onbuigzaam en iemand die gelooft in spoken”.

Op de vraag over de persoonlijkheid van Lula na 580 dagen achter de tralies zegt hij: “Het hangt er vanaf wat hij nu gaat doen. Gevangenis is gevangenis, altijd een onaangename ervaring. Ik vind niet dat de retoriek die hij gebruikt, dat hij politiek vervolgd werd, beantwoordt aan de realiteit. Ik hou er niet van dat mensen die ik ken, iets dergelijks moeten meemaken. Maar straffeloosheid is erger”.

Bolsonaro en de toekomst van Brazilië

Volgens de ex-president voldoen de profielen van Lula noch Bolsonaro aan de voorwaarden opdat het land op de juiste sporen gezet wordt. Bolsonaro heeft “goede en slechte punten”, Lula heeft volgens hem “een visie”. Maar geen van beiden is geschikt als een goede leider: “Er moet iemand komen die boven deze polarisatie kan uitstijgen”, aldus FHC.

Hij ziet ook niet veel verbeteringen voor 2020: “Bolsonaro moet vertrouwen uitstralen, minder polariseren en ophouden met mensen af te stoten. Wie aan de leiding staat van de regering moet zorgen voor een sociale cohesie, niet voor een fragmentatie van het land. Hij moet zoeken naar de juiste weg en streven naar cohesie van het land. Doet hij dat nu? Tot nog toe deed hij enkel het tegendeel”.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#FHC #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #Lula #Época

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page