top of page
  • Observer

FHC wil krachten verenigen

FHC

Voormalig president Fernando Henrique Cardoso (afgekort FHC – 86 – PSDB) laat nog altijd zijn stem horen, o.m. via opiniestukjes in de krant Estado de São Paulo. In zijn eerste bijdrage van dit nieuwe jaar bevestigt hij zijn thesis dat de “niet-extreme politieke krachten” zich zouden moeten verenigen in een “consensus in het voordeel van het land en zijn bevolking”. Zoniet zal “het ergste werkelijkheid worden”. En wat is het ergste volgens FHC? Daar mag geen twijfel over bestaan, met name een overwinning van een van de twee tegengestelde extreme politieke figuren: Lula of Jair Bolsonaro.

FHC: “In de Braziliaanse opiniepeilingen, tenminste tot op vandaag, zonder een afgebakend kiespubliek, gaat het om een strijd tussen een kapitein waarvan niemand goed weet wat zijn ideeën zijn, en een populistische leider met het gewicht van beschuldigingen en zelfs een veroordeling op zijn schouders die de droom van zijn kiezers vernietigd”, aldus de ex-president.

De presidentskandidaten die zich zouden moeten verenigen tegenover dit schrikbeeld zijn volgens hem Geraldo Alckmin (PSDB), Marina Silva (Rede), Henrique Meireles (PSD, huidig minister van financiën) en ex-rechter van het hoogste gerechtshof STF, Joaquim Barbosa. Deze laatste flirt met het idee om zijn kandidatuur te stellen voor de PSB.

FHC vindt dat zij zich moeten realiseren “wat precies de betekenis is van de politieke ideeën van Lula en Bolsonaro, mochten die werkelijkheid worden door hun lafheid of een gebrek aan visie van zij die zich zouden moeten opstellen als tegenstander”.

Zijn stukje roept veel vragen op en geeft geen concrete antwoorden, te beginnen met de titel: “Ainda há tempo?” (Is er nog tijd?). Een van die vragen: “Zou het kunnen dat de Bolsa Família (een minimale sociale uitkering voor de armsten van het land die zijn oorsprong vindt in zijn regering, en nadien ingezet door Lula waardoor hij – Lula – razend populair werd) volstond om het geweten van de bevolking te sussen in het geloof dat de hoop op betere tijden kan ingevuld worden door een aalmoes?”.

Eén zekerheid kan wel afgeleid worden uit zijn woorden: de ere-voorzitter van de PSDB heeft geen enkel vertrouwen in (partijgenoot) Geraldo Alckmin. Mocht hij dat wel hebben, dan zou FHC geen voorstellen lanceren om politieke concurrenten als Marina Silva, Henrique Meireles en Joaquim Barbosa aan te sporen tot een gezamenlijke dialoog aan het begin van het jaar van de presidentsverkiezingen, in de opwarmingsperiode.

Foto: Tucano.org.br

#FHC #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MarinaSilva #FernandoHenriqueCardoso #JoaquimBarbosa #Lula #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page