top of page
  • Observer

Fiocruz stelt lockdown voor in Manaus

ManausAmazonas

Een analyse van de situatie in Manaus – Amazonas door de stichting Oswaldo Cruz (Fiocruz) wijst uit dat de reeds veelgeplaagde stad een tweede golf beleeft van het aantal covid-19 besmettingen. Epidemioloog Jesem Orellana stelt een volledige lockdown voor om de verspreiding van het virus in te dijken. De regering van de deelstaat besloot vrijdag al om alle bars en nachtclubs van de stad te sluiten. Ook restaurants en winkels kregen weer beperkingen opgelegd. De maatregelen gelden in eerste instantie gedurende 30 dagen.

Sinds het begin van de pandemie registreerde Manaus 49.237 besmettingen en 2.487 doden. In juni werden de preventieve maatregelen versoepeld, nadat een vermindering van het aantal gevallen werd vastgesteld. De hoofdstad was de eerste waar de gezondheidszorg en de begrafenissector in elkaar stortte, tussen april en mei.

Orellana verklaarde aan GloboNews: “Er bestaat geen twijfel dat er een tweede golf gaande is in Manaus, met een groeiende toename van ziekenhuisopnames van ernstige gevallen met acute ademhalingsmoeilijkheden. Dit epidemiologisch scenario waarin de stad geconfronteerd wordt met een groeiend aantal mensen die publieke gezondheidsposten opzoeken, en waarin de deelstaatregering het aantal beschikbare IC-bedden in de ziekenhuizen verhoogde, is volkomen onverenigbaar met de stelling van groepsimmuniteit”.

Volgens de regering van Amazonas is de toename vooral te wijten aan samenscholingen en het realiseren van clandestiene feesten. Gemiddeld overleden er 7 mensen per dag in de laatste week, een stijging van 6% in vergelijk met 14 dagen geleden.

Volgens Orellana zullen de strengere maatregelen niet volstaan om het virus te stoppen. Hij verdedigt een volledige lockdown in gans de stad gedurende 14 dagen: “Om de circulatie van het virus onder controle te krijgen, is er geen andere oplossing dan een lockdown, een strikte lockdown waarmee je erin slaagt om de mobiliteit tussen gemeentes te controleren, zowel op het vlak van openbaar vervoer als privé verplaatsingen. Enkel de openingsuren van bars en restaurants beperken, en publieke evenementen verbieden, zal niet volstaan om het virus tegen te houden. Het enige wat je hiermee bereikt is een vertraging van de verspreiding”.

Tot vrijdag waren er 323 patiënten opgenomen in de hospitalen van Manaus, waarvan 212 in klinische bedden en 107 in de intensieve zorg. De bezettingsgraad in de privé ziekenhuizen is 70,93% in IC-bedden en 41,81% in de andere. In de publieke hospitalen zijn de IC-bedden voor 72,53% volzet, en de klinische bedden voor 68,49%.

De deelstaatregering gaf een nota uit waarin de groei van het aantal gevallen bevestigd wordt, maar ontkend dat er een tweede golf gaande is.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Altemar Alcantara - Semcom

#Manaus #BraziliëNieuwsOnline #Fiocruz #Coronavirus #GloboNews #Amazonas #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page