top of page
  • Observer

Fiscale hervorming: eindstreep in zicht?


Ondanks het gerommel van de centrumpartijen, een blok in het Parlement die bekend staat als "Centrão", is president Lula niet bereid om het ministerie van Gezondheid uit zijn handen te geven: "De minister (Nísia Trindade) is van Lula. Zij werd door mij uitgekozen en zal zolang aanblijven als ik dat wens", aldus de president.


Ondertussen gebruiken de afgevaardigden in de Kamer de fiscale hervorming om andere stemmingen van economische projecten van groot belang voor de regering, zoals het wetsvoorstel Carf (Conselho Administrativo de Recursos Fiscais) en het nieuwe fiscale kader (Arcabouço Fiscal) op te schuiven. Minister van Financiën Fernando Haddad beschouwt de stemming van het wetsvoorstel Carf fundamenteel om de rekeningen van de regering van dit jaar te kunnen afsluiten.


De fiscale hervorming zou pas als derde gestemd worden, maar werd naar voren geduwd onder druk van het Parlement. Wie beslist over de volgorde van de stemmingen, is Kamervoorzitter Arthur Lira. Parlementariërs van de centrumpartijen hebben nog altijd kritiek op de verhouding van de regering met het Parlement. Hierdoor zou de stemming van deze hervorming een boodschap zijn aan de regering dat de relatie met de afgevaardigen nog moet verbeteren.


Wat die fiscale hervorming inhoudt


Vijf verschillende heffingen worden afgeschaft: IPI (federaal), Pis (federaal), Cofins (federaal), ICMS (deelstaten) en ISS (gemeentes).


Er komen twee IVA's in de plaats (Imposto sobre Valor Agregado, de in Europa welbekende belasting op toegevoegde waarde). De IBS (Imposto sobre Bens e Serviços) vervangt de ICMS en ISS van deelstaten en gemeentes. De CBS (Contribuição sobre Bens e Serviços) verenigt de drie federale heffingen: PIS, Cofins en IPI, met een brede basis en niet cumulatief in de productie.


De heffing wordt geconcentreerd op de bestemming, t.t.z. de plaats waar producten of diensten geconsumeerd worden, en niet meer in de afkomst. Er komen kortingen op export en investeringen.


Er komt ook een selectieve heffing op de productie, commercialisatie of import van goederen en diensten die schade toebrengen aan de gezondheid of het milieu, zoals sigaretten en alcoholische dranken.


Er werden drie verschillende tarieven voorzien: een algemeen tarief, een tweede, verminderd met 50% en een zero-tarief voor medicijnen, voor Prouni (nationaal programma voor studiebeurzen) en zelfstandige kleine landbouwers.


Genieten van een vermindering van 50%:


O.a. publiek transport, medicijnen, medische apparatuur, onderwijsdiensten, gezondheidszorg, landbouwproducten, visserij.


Het tarief van de IVA moet nog bepaald worden maar zal naar verwachting 25% bedragen, een van de hoogste ter wereld.


Daartegenover staat een sterke vereenvoudiging van het belastingstelsel, nu een van de meest ingewikkelde ter wereld waardoor bedrijven en boekhouders veel mensen nodig hebben en uren tijd verliezen om aan alle fiscale verplichtingen te voldoen.


De stemming kan nu op elk moment gebeuren, nadat er al vijf jaren over gediscussieerd wordt, sinds het eerste voorstel dat ingediend werd in 2019. In dit lange proces, ondanks de meningsverschillen, werd uiteindelijk een soliede concensus opgebouwd en zal de hervorming naar alle waarschijnlijkheid goedgekeurd worden.


Brasil de Fato - UOL Notícias


Illustratie: Reproductie YouTube

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page