top of page
  • Observer

Fiscus: Lula werd niet vrijgesproken

LulaCLM

De procureur-generaal van de federale fiscus, verantwoordelijk voor de controle en het innen van bijdrages, doet gerechtelijke pogingen om een passief van R$ 18 miljoen te recupereren van ex-president Lula en zijn firma’s, met het argument dat hij geen vrijstelling kreeg van onbetaalde belastingen, ondanks dat het hoogste gerechtshof van het land al zijn veroordelingen, opgelegd door de toenmalige rechter Sérgio Moro, nietig verklaarde.

Procureur Daniel Wagner Gamboa diende een petitie in bij het federale tribunaal TRF3 in São Paulo met de bevestiging “Het STF heeft de beklaagde Luiz Inácio Lula da Silva niet vrijgesproken”. Dat oordeel komt overeen met de recente kiespropaganda van Jair Bolsonaro die op TV liet verkondigen dat de annulatie van het proces niet betekent dat de ex-president “onschuldig” is.

“Het STF sprak de beklaagde Luiz Inácio Lula da Silva niet vrij. Het ging niet over de grond van de zaak. Nooit werd gezegd dat de beklaagde onschuldig is, enkel dat de federale rechtbank in Paraná niet bevoegd was om te oordelen in die specifieke processen”, aldus zegt Gamboa in zijn petitie waarin hij erop aandringt dat Lula en zijn firma’s, doelwitten in het Lava Jato onderzoek, hun rekeningen bij de fiscus vereffenen.

De juridische strategie van Lula bestaat erin om toevlucht te zoeken bij het STF met het verzoek om eender welke ontwikkeling van het Lava Jato proces waarin de ex-president betrokken is, te annuleren. Zijn advocaten baseren zich hierbij op de Operatie Alethea, een van de fases van het Lava Jato onderzoek, die reeds geannuleerd werd. Cristiano Zanin, een van Lula’s advocaten, manifesteerde zich bij het STF en heeft het over “patrimoniale en operationele verwarring tussen het instituut Lula en de apellanten” (in dit geval de fiscus).

De procureurs van de fiscus interpreteren dat het instituut Lula geen winstgevend doel heeft maar dat ook niet voldoet aan de regels van fiscale vrijstelling, en dat daarom de achterstallige belastingen moeten geïnd worden. Lula probeert al vier jaren de eis tot de betaling van fiscale schulden gerechtelijk te laten annuleren. Hij verloor in de eerste instantie en ging in beroep bij TRF3 (2de instantie) waar hij ook verloor.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#LavaJato #JairBolsonaro #Lula #InstitutoLula #CristianoZanin #TRF3 #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page