top of page
  • Observer

Flávio Bolsonaro officieel aangeklaagd

BolsoFlavioChampions

Na meer dan twee jaar onderzoek door het openbaar ministerie van Rio de Janeiro, wordt senator en ex-raadslid Flávio Bolsonaro officieel aangeklaagd voor onrechtmatige toe-eigening, witwassen van gelden en bendevorming. De aanklacht is de volgende stap in de zaak Fabrício Queiroz, ook bekend als de affaire van de ‘rachadinhas’, een praktijk die verondersteldelijk werd toegepast door de zoon van de president in de wetgevende raad van Rio de Janeiro. Naast Flávio werd ook de ex-adviseur Fabrício Queiroz aangeklaagd, en 15 andere ex-raadgevers.

Indien de aanklacht aanvaard wordt door het gerecht, dan worden Flávio en zijn ex-raadgevers beklaagden. De zaak kwam voor het eerst aan het licht in december van 2018, nadat een verslag van het financiële controleorgaan Coaf atypische verrichtingen vaststelde op de bankrekening van Fabrício Queiroz voor een totaalbedrag van R$ 1,2 miljoen, gedurende een jaar.

Queiroz staat momenteel onder huisarrest. Hij verbleef een maand lang in de gevangenis van Bangu – Rio de Janeiro, maar slaagde erin om naar huis te mogen gaan na een habeas corpus verzoek. De ex-adviseur werd aangetroffen in een woning van Frederick Wassef, ex-advocaat van Flávio Bolsonaro, in Atibaia – São Paulo. Hierdoor, en ook door de boodschappen die onderschept werden door het openbaar ministerie, werd afgeleid dat de groep zich probeerde weg te stoppen voor het onderzoek.

In de aanklacht werd alle informatie, bekomen tijdens het onderzoek, ingesloten. De kern van de zaak bestaat erin dat de zoon van president Bolsonaro onrechtmatig een deel van de vergoedingen van zijn raadgevers incasseerde, om nadien het geld wit te wassen via een criminele organisatie. De onderzoekers ontdekten dat Flávio het geld zuiverde door de aankoop van immobiliën, en via een franchise van de keten Kopenhagen (chocolade winkels).

Al vanaf het begin van dit jaar liepen er geruchten dat de affaire zou uitmonden in een officiële aanklacht, gezien het aantal bewijzen dat het openbaar ministerie wist te verzamelen in het onderzoek. Een reeks gerechtelijke hindernissen, veroorzaakt door de status van de senator, zorgde voor vertragingen.

Aanvulling

De krant O Globo weet te melden dat Luiza Sousa Paes, een ex-raadgeefster van Flávio Bolsonaro bij de provincieraad van Rio de Janeiro, opbiechtte dat ze nooit voor de huidige senator werkte, en dat zij 90% van haar salaris als raadgeefster, afstond aan Flávio. Luiza toonde bankuittreksels aan de onderzoekers van de ‘rachadinha’ affaire waaruit blijkt dat zij ongeveer R$ 160.000 overschreef naar de rekening van Fabrício Queiroz, tussen 2011 en 2017, de periode dat zij ingeschreven was als adviseur bij Alerj (Assembleia Legislativa do Estado de Rio de Janeiro). Ex-politieman Fabrício Queiroz was in die tijd chef van de veiligheid van Flávio Bolsonaro. Luiza werkte op het kabinet van Flávio van augustus 2011 tot april 2012. Daarna werd zij overgeheveld naar andere departementen van Alerj, maar ging door met het terugstorten van het grootste deel van haar salaris als raadgeefster aan Queiroz.

Volgens haar getuigenis behield zij enkel R$ 700 van een totale maandelijkse vergoeding van R$ 5.000, en betaalde de rest allemaal terug, inclusief een 13de maand, vakantievergoeding, maaltijdenvergoeding en zelfs het geld wat zij terugkreeg van de fiscus. Ze verklaarde ook anderen te kennen die benoemd waren, maar niet werkten op het kabinet, zoals de oudste dochters van Queiroz, Nathália en Evelyn, alsmede Sheila Vasconcellos, een vriendin van de familie Queiroz. Hun financiële gegevens wezen uit dat zij in het totaal R$ 878.400 terug gaven aan Queiroz.

Meer details over deze affaire kan u hier lezen:

Wonderbaarlijke vermenigvuldiging Fabrício Queiroz aangehouden Geen engeltjes Wassef: Queiroz verkeert in levensgevaar Waarom kreeg de first lady geld van de voormalige adviseur van Flávio? Fabrício Queiroz terug in de cel

Bron

Foto: Carolina Antunes - PR

#Atibaia #COAF #SãoPaulo #Kopenhagen #Bangu #FabrícioQueiroz #FrederickWassef #FlávioBolsonaro #BRNieuws #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page