top of page
  • Observer

Força Nacional naar Brasília

Forca-Nacional

Een decreet, uitgevaardigd door minister van justitie en publieke veiligheid, Sérgio Moro, laat toe dat de “Força Nacional de Segurança Pública” kan ingezet worden om manifestaties te controleren op en rond het plein ‘Praça dos Três Poderes’ en de ‘Esplanada dos Ministérios’, in de hoofdstad Brasília. De geldigheid van de maatregel begint vandaag en duurt 33 dagen. De Força Nacional is een elite-eenheid, samengesteld uit de beste politieagenten en brandweerlui van de elite-groepen in de Braziliaanse deelstaten. Om toegelaten te worden moet een rigoureuze training gevolgd worden op diverse vlakken, zelfs m.b.t. de mensenrechten. De aanvraag tot het inzetten van de Força Nacional vertrekt van de gouverneur en moet goedgekeurd worden door de minister van justitie. Indien hij de toelating verleent, dan vertrekt de eenheid naar de plaats van aanvraag en wordt er bijgestaan door de burgerlijke en militaire politie, het brandweerkorps of de officiële organen van experten. Recente voorbeelden zijn Rio de Janeiro waar de lokale eenheden, de Força Nacional en het leger samenwerkten, alsook in Rio Grande do Norte.

Het kabinet van institutionele veiligheid gaf een nota uit waarin staat dat de maatregel preventief bedoeld is, om het publieke patrimonium te beschermen, dit in het vooruitzicht van mogelijke manifestaties zoals een mars op Brazilië van de inheemse bevolking, deel uitmakend van het ATL (Acampamento Terra Livre), een jaarlijks terugkerend evenement tussen 24 en 26 april. Er worden ook acties verwacht van diverse sociale bewegingen.


Indios-ATL

Sônia Guajajara (foto hieronder), de leidster van de organisatie van het evenement (ATL) zegt dat alles bekostigd wordt door schenkingen en dat er geen overheidsgeld aan te pas komt. President Jair Bolsonaro liet zich eerder in negatieve zin uit over de geplande gebeurtenis en zei dat de rekening betaald wordt door de belastingbetaler.

Sonia-Guajajara

De PSOL, de (linkse) partij die Guajajara als kandidaat vicepresident had tijdens de jongste verkiezingen in 2018, gaat een wetsvoorstel indienen om in te gaan tegen het decreet van Sérgio Moro. De partij zegt in een nota dat het hier gaat om een poging om een vrije manifestatie tegen te houden op het moment dat er gediscussieerd wordt over een hervorming van de pensioenen, alsmede het jaarlijkse evenement ATL.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Wilson Dias /  Agência Brasil

#ATL #BraziliëNieuwsOnline #AcampamentoTerraLivre #ForçaNacional #JairBolsonaro #Brasília #PSOL #SôniaGuajajara #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page