top of page
  • Observer

Foro de São Paulo


Afgevaardigden van 13 Latijns-Amerikaanse landen met een links regime komen vandaag samen in Brasília t.g.v. de 26ste uitgave van het "Foro de São Paulo", een organisatie die linkse partijen en organisaties verenigt. President Lula zal aanwezig zijn op het evenement dat tot zondag zal duren.


De laatste samenkomst van het forum gebeurde 10 jaar geleden. Het thema van de discussies van dit jaar is de "Regionale integratie om de soevereiniteit van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te bevorderen".


Andere kwesties zoals de verspreiding van nepnieuws en de oorlog in Oekraïne zullen naar verwachting ook aan bod komen tijdens het evenement. Het basisdocument van de bijeenkomst wijst erop dat nepnieuws “de democratische verkiezingsprocessen van veel Amerikaanse landen heeft beïnvloedde, inclusief de toename van periodes van politiek geweld”.


De bijeenkomst houdt ook een eerbetoon in aan Marco Aurélio Garcia, een van de stichters van de arbeiderspartij PT en medeoprichter van het forum. Hij overleed in 2017. De tiende verjaardag van het overlijden van Hugo Chávez, president van Venezuela, zal ook herinnerd worden. Een ander moment zal dienen om de "wonden" te bespreken, 50 jaar geleden veroorzaakt door militaire staatsgrepen in Uruguay en Chili.


Het São Paulo Forum werd opgericht in 1990 in Brazilië. Aan de bijeenkomst van dit jaar nemen, naast lokale leden, ook vertegenwoordigers deel uit Argentinië, Uruguay, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Venezuela, Cuba, Panama, Dominicaanse Republiek, El Salvador en Nicaragua.


Nicaragua


President Lula zei tegen zijn naaste medewerkers dat hij erg "geïrriteerd" was door de houding van Daniel Ortega, de dictator van Nivaragua, omwille van de schending van mensenrechten in dat land.


Volgens de ministers is de ergernis zo groot dat Lula voorstelde om een resolutie goed te keuren tijdens de samenkomst van het forum, waarin die schendingen worden veroordeeld. Die ergernis zou ook een van de redenen geweest zijn van de wijziging van het standpunt van Brazilië tijdens een recente samenkomst van de OAS (Organization of American States) met betrekking tot Nicaragua. Brazilië steunde er de resolutie die het land oproept om "alle schendingen van de mensenrechten te stoppen en burgerrechten en politieke rechten, zoals religieuze vrijheden en de rechtsstaat, te respecteren."


De wijziging verraste andere landen omdat Braziliaanse diplomaten in maart zwegen tijdens de VN-Mensenrechtenraad die Nicaragua behandelde.


Lula bekritiseerde Ortega voor het opsluiten van katholieke bisschoppen. Hij deed dat op 22 juni, een dag nadat hij een ontmoeting had met paus Franciscus.


Braziliaanse diplomaten wijzen erop dat Lula, ondanks de ergernis, blijft verdedigen dat het noodzakelijk is om een ​​open dialoog met Ortega te onderhouden, zonder de deuren te sluiten, zoals andere landen wel deden.


CNN Brasil - Metrópoles


Foto: Reproductie Brasil247

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page