top of page
  • Observer

Fortaleza onder aanval

onibus-queimando

Groot Fortaleza (Ceará) kreunt momenteel onder gecoördineerde aanvallen van criminelen met zelfs een poging om de peiler van een viaduct te ondermijnen en te laten ontploffen. Elf voertuigen werden in brand gestoken en een benzinestation aangevallen. De aanvallen kwamen nadat de nieuwe secretaris van de administratie van strafinstellingen, Luís Mauro Albuquerque, maatregelen aankondigde om criminele organisaties onder controle te krijgen. Hij zegt dat hij geen onderscheid wil maken tussen diverse organisaties en wil hen niet meer van elkaar scheiden in de gevangenissen. Fracties als de ‘Guardiões do Estado (GDE) en Comando Vermelho (CV) zijn erg actief binnen en buiten de strafinstellingen van Ceará.

Op de derde dag van het nieuwe jaar veroorzaakten een reeks criminele acties opnieuw terreur in de populaire badstad Fortaleza, in de noordelijke deelstaat Ceará, alsmede in enkele randsteden. De aanvallen leidden tot een vermindering van het aantal uitrijdende bussen. De rest rijdt uit onder begeleiding van de politie. Gouverneur Camilo Santana (PT) deed beroep op minister (van justitie) Sérgio Moro om federale troepen naar Fortaleza te sturen.

Tot op dit moment werden minstens 9 verdachten aangehouden. De politie bewaakt de terminals van bussen van het openbaar vervoer, banken en handelswijken.

De eerste aanval vond gisterenavond plaats in de wijk Edson Queiroz waar een bus in brand werd gestoken. Nadien volgden er soortgelijke acties in de vroege ochtend, o.m. in de wijken Parque Santa Rosa en Planalto Caucaia. De explosie aan de voet van een pilaar van een viaduct in deze laatste wijk zorgde voor veel schade, maar zonder instortingsgevaar. De wegenpolitie sloot het verkeer af op de BR-020 en het nationaal departement voor infrastructuur en transport onderzocht de aangebrachte schade. In de wijk Damas werd een projectiel van eigen fabricaat afgevuurd op een benzinestation. Een werknemer van het station slaagde erin om de brand te blussen. Verder volgden nog een flink aantal soortgelijke aanvallen, al dan niet met grote schade.

De gouverneur liet via Facebook weten dat hij de nodige maatregelen laat nemen. Hij kondigde ook aan dat er 220 nieuwe gevangenisbewakers zouden aangenomen worden, alsmede 373 agenten bij de militaire politie.

Minister Sérgio Moro kondigde aan dat hij speciale aandacht zal geven aan de publieke veiligheid, de strijd tegen criminele organisaties en corruptie. Volgens hem zullen de federale strafinstellingen aangepast worden opdat er een absolute controle zou komen over de communicatie tussen de opgesloten leiders van criminele fracties en de buitenwereld. Daarnaast wil hij investeringen in de gevangenissen van de deelstaten en het federaal district deblokkeren.

De negatieve bijklank van berichten als deze is bepaald niet van aard om het toerisme te bevorderen, een van de belangrijkste steunpilaren van deze gekende badstad.

Bron

Foto: Youtube

#CV #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #GDE #Fortaleza #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page