top of page
  • Observer

Fraudepraktijken onuitroeibaar

Dolly

Het lijkt wel of fraudepraktijken onuitroeibaar zijn in Brazilië. Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat de welmenende burgers van dit land geconfronteerd worden met het zoveelste bericht over fraude, smeergeld, oplichterij, omkoperij. Het mag een wonder heten dat Brazilianen nog altijd beschouwd worden als een optimistisch volk.

Niets nieuws onder de zon bij het zoveelste nieuwsbericht in die zin. Zakenman Laerte Codonho, een van de vennoten van het bedrijf Dolly, werd vandaag aangehouden in São Paulo. Het gaat om een operatie van de groep GEDEC, een speciale afdeling van het openbaar ministerie die misdaden onderzoekt tegen de “economische orde”. Codonho wordt verdacht van een gestructureerde fiscale fraude, van het deel uitmaken van een criminele organisatie en van het witwassen van smeergelden. Volgens het onderzoek loopt het totaal van al deze praktijken op tot 4 miljard reais (vandaag meer dan 952 miljoen euro). De fraude komt grotendeels neer op het ontslaan van medewerkers die nadien in een ander bedrijf werden opgenomen, waardoor veel sociale bijdragen verloren gingen. Codonho werd in preventieve hechtenis genomen.

De onderzoekers trokken naar verschillende plaatsen in de staat São Paulo en namen luxe voertuigen en twee helikopters in beslag. Naast Codonho werden nog twee andere mannen aangehouden: Rogério Raucci, ex-boekhouder van het bedrijf, en een man waarvan op dit moment niet meer geweten is dat zijn naam Júlio is.

Raucci raakte vorig jaar al betrokken in een ander onderzoek bij hetzelfde bedrijf. Hij werd er toen van beschuldigd om meer dan 100 miljoen te hebben weggesluisd, ook al was hij toen een van de vertrouwensmensen binnen het bedrijf.

Dolly

Dolly is een Braziliaanse frisdrankenproducent, de eerste die in 1987 een dieet frisdrank lanceerde in Brazilië. Hun voornaamste product heet Dolly Guaraná. Het bedrijf is voornamelijk actief in het zuidoosten van Brazilië. Hun aandeel in de verkoop van frisdrank in het ganse land bedraagt niettemin 15%.

Guaraná is het nootachtig zaadje van een klimplant die groeit in het Amazonebekken in Brazilië, net ten zuiden van de evenaar. Guaraná wordt er sinds eeuwen door de inheemse bevolking gebruikt als natuurlijk ‘energiesupplement’. De naam van de plant is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, wat afkomstig is van de Tupi-Guarani-stam in het Amazonegebied en ‘oorlog voeren’ betekent. Voordat de leden van deze stam de strijd met andere stammen aanbonden, gebruikten ze het zaad van de struik om krachtiger te worden. Binnen de Tupi-Guarani-stam vervulde Guaraná dan ook een heilige rol als magische plant. Tegenwoordig wordt het in Brazilië veel gebruikt voor frisdrank; meer dan 25% van de frisdranken die in Brazilië verkocht worden, bevat Guaraná als hoofdingrediënt.

Dolly is vrijwel constant te zien in reclamespotjes bij de Braziliaanse openbare TV-stations (behalve bij O Globo). Het merk gebruikt een mascotte (Dollynho) om de frisdrank aan te bevelen, vooral gericht op kinderen. Dollynho is ook vaak te zien in allerlei internetmemes.

#SãoPaulo #Guaraná #Dolly #BraziliëNieuwsOnline #LaerteCodonho #MinistérioPúblico

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page