top of page
  • Observer

FT: Werkelijk aantal besmettingen en doden in Brazilië veel hoger

Cemiterio-Salvador

Een reportage in The Financial Times heeft het vandaag over de vrees van grafdelvers in Brazilië dat het aantal doden als gevolg van de pandemie, veel hoger zal zijn dan wat er officieel gemeld wordt.

Journalisten van de Britse krant gingen praten met arbeiders op het kerkhof Vila Formosa, in de westelijke zone van São Paulo – het grootste van het land -, dat in het voorbije weekend de aandacht trok door het grote aantal open graven, wachtend op de toevoer van overledenen.

Terwijl ze een man ter aarde bestelden, overleden aan een longontsteking in het hospitaal, en zonder de resultaten van een test op het coronavirus, legden de arbeiders uit dat dit geen alleenstaand geval was: “Velen komen hier aan zonder dat er een test werd uitgevoerd. Wij begraven erg veel mensen”.

De Financial Times citeerde ook een reportage van de Braziliaanse krant Estadão van 13 april, waarin vastgesteld werd dat er in maart 2.239 meer mensen waren, overleden aan ademhalingsmoeilijkheden of longontsteking, dan in vergelijking met maart 2019. De ramingen van NOIS (Núcleo de Operações e Intelligência em Saúde), een groep die onderzoekers verenigt van de USP, PUC, UFRJ, Fiocruz en enkele andere instellingen, wijzen op cijfers van besmettingen met het coronavirus die 12 maal hoger liggen dan de officiële cijfers.

Het ministerie van Gezondheidszorg meldde gisteren 38.654 besmettingen, met 2.462 doden (in gans Brazilië). Gebaseerd op de schattingen van NOIS zou het echte aantal meer dan 450.000 gevallen bedragen (en bijna 30.000 doden).

In de FT-reportage wordt ook kritiek gegeven op president Bolsonaro: “Hij is een van de weinige wereldleiders die de risico’s van het virus minimaliseert. Hij beweert dat de pandemie zorgde voor een ‘klimaat van terreur’ en bekritiseert gouverneurs die regels uitvaardigen van sociale isolatie. Vorige donderdag stuurde hij zijn populaire zorgminister Luiz Henrique Mandetta, een dokter die publiekelijk liet merken dat hij niet akkoord ging met zijn chef en toegaf dat er in werkelijkheid meer gevallen waren, de laan uit: ‘wij zien op dit moment enkel het puntje van de ijsberg’, zo zei deze vorige maand”.

Volgens de Financial Times gaat het om een vergelijkbare situatie als die van Mexico, waar tot op zondag 8.261 gevallen werden geregistreerd, met 686 doden. De krant meldt dat de Mexicaanse ondersecretaris van gezondheid, Hugo López-Gatell, toegaf dat het werkelijke niveau van het aantal besmettingen minstens acht keer hoger ligt.

Foto boven: een kerkhof in Salvador wordt ontsmet en voorbereid om meer slachtoffers van het coronavirus op te vangen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Semop

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #VilaFormosa #Mexico #JairBolsonaro #TheFinancialTimes #LuizHenriqueMandetta #Estadão

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page