top of page
  • Observer

Fusie tussen PSL en DEM op komst?

ACM01

Volgens enkele volksvertegenwoordigers van de PSL, de partij waar de Bolsonaro clan & aanhangers hun rug naar keerden, zijn de kansen op een fusie tussen hun partij en DEM* (Democratas) erg verhoogd in de laatste dagen, zo weet Raul Monteiro (Política Livre) te melden. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ACM Neto** (foto) gekatapulteerd wordt als presidentskandidaat in 2022.

Een van de laatste details die moeten afgesproken worden – wie wordt uiteindelijk de voorzitter van die nieuwe politieke eenheid -, wat de onderhandelingen even deed vastlopen, is nu blijkbaar opgelost: waarschijnlijk wordt het iemand van de DEM, momenteel geleid door de burgemeester van Salvador – Bahia, ACM Neto.

De onderhandelingen verlopen evenwel rechtstreeks tussen volksvertegenwoordigers van beide partijen in Brasília, inclusief parlementairen uit Bahia. De PSL versnelde het ritme van de onderhandelingen nadat president Bolsonaro uit de partij stapte en hun vijand werd. In die context besloot de PSL dat het beter was om bescherming te zoeken bij een andere partij, sterk genoeg om hen te beschermen tegen constante aanvallen.

Het feit dat DEM aan het commando staat van zowel Kamer (Rodrigo Maia) als Senaat (Davi Alcolumbre), maakt dat de Democratas inderdaad erg sterk staan. Bij de verkiezingen van vorig jaar werden er in het totaal 83 volksvertegenwoordigers verkozen: 29 van DEM en 54 van de PSL). Hierdoor worden zij de sterkste groep in het parlement, na een fusie. En dat garandeert hen dan ook het meeste tijd op de televisie en een veel groter stuk uit de koek van het partijfonds, een bedrag dat kan oplopen tot R$ 1 miljard.

Het tijdstip is goed gekozen voor de Democratas omdat een fusie een ernstige impact zou hebben voor de partij in Bahia, waarbij de naam van de huidige partijvoorzitter heel zeker gaat opduiken als mogelijke presidentskandidaat bij de verkiezingen in 2022.

*De centrum-rechtse partij DEM is eigenlijk ontstaan uit de fundamenten van Arena (Aliança Renovadora Nacional), ten tijde van de Braziliaanse dictatuur, tussen 1966 en 1979. Arena werd PDS (Partido Democrático Social) in 1980; nadien kwam er een samensmelting met FL (Frente Liberal) en PFL (Partido da Frente Liberal), uiteindelijk resulterend in DEM (Democratas) in 2007.

**ACM Neto is zonder enige twijfel de voornaamste rivaal van de arbeiderspartij PT in Bahia, en het lag in de verwachting dat de nu 40-jarige politicus, kleinzoon van de legendarische Antônio Carlos Magalhães en erfgenaam van een van de grootste traditionele politieke families van Brazilië, zich na twee ambtstermijnen als burgemeester van Salvador (sinds 2012), kandidaat zal stellen als de opvolger van gouverneur Rui Costa (PT). Na een eventuele fusie met de PSL is een kandidatuur als president in 2022 niet uitgesloten. Neto werd al tweemaal bekroond als de beste burgemeester van het land (door Vox Populi en het Paraná Instituut). Zijn populariteit bij de ‘Soteropolitanas’ (inwoners van Salvador) ging van 61% (2014) naar meer dan 84% (nu).

Bron

Foto: Fotos Públicas - Valter Pontes - Secom

#PSL #BraziliëNieuwsOnline #ACMNeto #DEM #JairBolsonaro #RuiCosta #AntonioCarlosMagalhães #DaviAlcolumbre #Bahia #Arena #RodrigoMaia #Salvador

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page