top of page
  • Observer

Fusies in zicht

Randolfe

Veertien van de vierendertig (op dit moment) Braziliaanse politieke partijen kijken aan tegen een drooglegging van hun financiële middelen, dit omdat ze niet voldeden aan de nieuwe regel, de zogenaamde “Cláusula de Barreira”.

De verplichting is geldig vanaf deze verkiezingen en houdt in dat de politieke partijen een bepaald minimum resultaat moeten halen om toegang te krijgen tot het partijfonds (geraamd op 888 miljoen reais bij deze verkiezingen) en gratis zendtijd op radio en televisie. De regels van deze clausule worden geleidelijk aan opgevoerd. Voor deze verkiezingen moet een partij minstens 1,5% van de geldige stemmen halen voor de Kamer, afkomstig uit minstens 1/3 van de verschillende deelstaten; of minstens 9 volksvertegenwoordigers verkozen hebben, verdeeld over minstens 1/3 van de deelstaten.

De maatregel is bedoeld om de fragmentatie te verminderen in het parlement waardoor het regeren wat makkelijker wordt.

De partijen die niet voldoen aan de voorwaarden van de clausule, hetzij nu, hetzij in de toekomst (tot 2030) waar de eisen gradueel verhogen, hoeven niet noodzakelijk te verdwijnen, mits ze zichzelf kunnen bedruipen.

De veertien partijen die hun toekomst in het gedrang zien komen, onderzoeken op dit moment een mogelijke fusie met andere partijen om te overleven. Dit is, volgens een onderzoek van de krant Estado de São Paulo, alvast het geval voor de partijen Rede, PRP, PHS en PRTB. Anderen zoeken naar een oplossing door hun situatie in vraag te stellen bij het kiestribunaal, het antwoord afwachtend.

Rede, de partij van Marina Silva, overweegt een fusie met de PV (Partido Verde). De mogelijkheid werd geopperd nadat de groenen, die samen met Rede deelnamen aan de race voor het presidentschap, erin slaagden om vier volksvertegenwoordigers te laten verkiezen. Details werden niet vrijgegeven, maar een woordvoerder van Rede verwees naar het voorbeeld van het “Frente Ampla do Uruguay” waar ex-president Pepe Mujica deel van uitmaakt. Het idee wordt gevoed door de gedachte om een front te vormen tegen de groeiende groep ‘ruralistas’ in het parlement, een weerwoord van milieu activisten. Randolfe Rodrigues, senator van Rede (foto boven): “Er is nog niets formeel, maar we sluiten ook niets uit. We hebben een aantal dingen gemeen. Ik heb er niets op tegen”.

De PRTB, de partij van de running mate van Bolsonaro, Hamilton Mourão, bestudeert een mogelijke samensmelting met de PSL, Bolsonaro’s partij. De PRTB behaalde enkel 3 zetels in de Kamer, dit terwijl de PSL maar liefst 52 zetels binnenhaalde.

Ovasco Resende, voorzitter van de PRP, geeft toe dat hij onderhandelt met de PHS, PTB en Patriota, en maakt een vergelijk met de bedrijfswereld: “Je moet weten waar er winst gemaakt wordt, waar er verlies geleden wordt, wie de sterkste is, enzovoort”. Ook de PHS slaagde er niet in om te voldoen aan de eisen van de nieuwe clausule, en zoekt naar een fusie. Zij wachten nog op een antwoord van het kiestribunaal m.b.t. de telling van de stemmen die nog niet in rekening werden gebracht.

Orlando-Silva

De PCdoB, in dezelfde boot als die van Fernando Haddad (PT), moet nu dezelfde strategie toepassen. Volksvertegenwoordiger Orlando Silva (foto) zegt dat de partij een verzoek indiende bij het TSE om de stemmen van een kandidaat in Bahia opnieuw te tellen, dit omdat hij volgens hen, het verschil uitmaakt om al dan niet te voldoen aan de nieuwe eisen: “De clausule is niet in staat om de problemen van ons land op te lossen. De PSL, die het tweede grootste aantal zetels haalde in de Kamer, zou geen enkele kans gemaakt hebben indien deze regel vier jaar geleden bestond. Het zijn niet de politieke partijen die een probleem vormen, maar wel de beperkte deelname van de bevolking”, aldus Orlando Silva.

Foto's: Valter Campanato - Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Rede #HamiltonMourão #PepeMujica #PRP #Cláusuladebarreira #TSE #PSL #BraziliëNieuwsOnline #PV #OvascoResende #MarinaSilva #PRTB #OrlandoSilva #Patriota #PHS #Uruguay #PCdoB #EstadodeSãoPaulo #RandolfeRodrigues

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page