top of page
  • Observer

Gebouwen bezetten is mijn job

MLSM

Ricardo Luciano Lima, een van de leiders van de zogenaamde sociale beweging MLSM (Movimento Social por Moradia) zei tegen reporters van G1 (O Globo) dat zijn job erin bestaat om leegstaande gebouwen te zoeken om te bezetten. Hij maakt deel uit van de leiders van deze twijfelachtige weldoeners die toelieten dat meer dan 140 families het oude kantoorgebouw Wilton Paes de Almeida (foto) introkken om er te wonen.

Hij zei ook dat andere leden van de organisatie verantwoordelijk waren voor verdere acties zoals de verdeling van de beschikbare ruimtes en om te bepalen wat mag en niet mag voor de arme bewoners.

Wilton-6

Over de MlSM is weinig bekend bij de autoriteiten, noch bij andere sociale bewegingen die zich inzetten voor de daklozen, zoals de MTST van de linkse presidentskandidaat Guilherme Boulos. De organisatie nam nooit deel aan bijeenkomsten en discussies die regelmatig plaatsvinden bij het gemeentelijk secretariaat voor woonst. Dit belet niet dat de beweging nog andere gebouwen bezette in de metropool São Paulo. Fernando Chucre, de verantwoordelijke secretaris bij het stadsbestuur zegt dat dergelijke sociale bewegingen normaal gesproken bijdragen tot oplossingen van het probleem, maar voornoemde organisatie zou daar geen deel van uitmaken (dit omdat dergelijke onderhandelingen hun maandelijkse inkomsten in het gedrang zouden kunnen brengen, aldus sommige persbronnen). De secretaris gaf wel toe dat het gemeentebestuur er van op de hoogte is dat de MLSM nog 7 andere gebouwen bezet en controleert.

Het tijdschrift Veja weet te melden dat de families van het getroffen gebouw maandelijks tot R$ 500 betaalden aan een man, Ananias Pereira genaamd, deel uitmakend van de koepel van deze sociale organisatie. Het maandelijkse bedrag werd bepaald op basis van de oppervlakte van de ruimte die door elke familie gebruikt werd. Ananias had een Facebook profiel met onderstaande foto, maar dat account blijkt plots niet meer beschikbaar.

Ananias

Ex-bewoners getuigen met voorzichtigheid over de beweging maar geven toe dat zij verplicht werden om maandelijks af te dokken voor “de diensten van een portier, schoonmaak en advokaten die werkten voor de organisatie”. Een voorzichtig rekensommetje leert dat de beweging op die manier makkelijk R$ 250.000/maand incasseerde, in aanmerking genomen dat het hier gaat om minstens 7 bezette gebouwen. Electriciteit en water werden voorzien via piraataansluitingen, m.a.w. gratis.

Wilton-7

Een en ander bevestigt nog maar eens de gevolgen van de afwezigheid van de autoriteiten op die plaatsen waar ze het meest nodig is. Ondertussen slapen de getroffen families op straat en zijn afhankelijk van de hulp van andere burgers die het leed niet kunnen aanzien.

Foto´s: Facebook - Fotos Públicas - Javan Alves / Paulo Pinto
Rovena Rosa - Agência Brasil

#G1 #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Facebook #MTST #MLSM #GuilhermeBoulos #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page