top of page
  • Observer

Gebrek aan tolerantie groeit

BolsoVio

De moord van vorig weekend van een Lula-aanhanger door een bolsonarist in Foz de Iguaçu – Paraná toont de groei aan van het gebrek aan tolerantie in Brazilië.

De aanstaande verkiezingen van oktober, zonder enige twijfel de meest gepolariseerde sinds de herinvoering van de democratie in de jaren tachtig, vormen alvast aanleiding tot de versteviging van de veiligheid van de campagnevoerders. De federale politie – verantwoordelijk voor die veiligheid – kocht een zeventigtal gepantserde voertuigen om de politici te vervoeren in de komende maanden, een nooit eerder geziene maatregel. Ook kogelvrije vesten en zelfs dito-dossiers (die kunnen dienen als een beschermend schild door ze te openen) werden aangeschaft. In totaal worden 300 manschappen voorzien om de veiligheid van de kandidaten te verzekeren, inclusief bewakers die de kandidaten constant vergezellen en beschermen. Voor deze veiligheidsmensen zijn het Lula en Bolsonaro die het meeste gevaar lopen.

De nieuwste uitgave van het weekblad Veja wijdt een gans artikel aan het onderwerp, inclusief een opsomming van de incidenten die reeds plaatsvonden en aanleiding geven tot grote bezorgdheid:

14 maart 2018: Raadslid Marielle Franco (PSOL) en haar chauffeur worden brutaal vermoord in Rio de Janeiro.

27 maart 2018: Een autobus van de karavaan Lula wordt beschoten op een snelweg in Paraná.

5 april 2018: Ondernemer Carlos Alberto Bettoni die protesteerde tegen Lula in Diadema werd aangevallen door raadslid Maninho do PT en sloeg met zijn hoofd tegen de schokdemper van een voorbijkomende vrachtwagen.

6 september 2018: Jair Bolsonaro wordt het slachtoffer van een aanslag met een mes in Juiz de Fora (Minas Gerais), uitgevoerd door de geesteszieke Adélio Bispo.

8 oktober 2018: Moa do Katendê, een centrale figuur in de capoeira wereld van Salvador – Bahia, komt om het leven door 12 messteken nadat hij in een discussie de arbeiderspartij PT verdedigde.

15 juni 2022: Een drone dropt een bestrijdingsmiddel in de landbouw boven de hoofden van Lula-aanhangers gedurende een politieke meeting in Uberlândia (Minas Gerais)

7 juli 2022: Een zelfgemaakte bom, gevuld met uitwerpselen, wordt gelanceerd tegen het publiek tijdens een meeting waar Lula even later een toespraak gaf, in Cinelândia – Rio de Janeiro.

7 juli 2022: de auto van rechter Renato Borelli – die de opdracht gaf om ex-minister van Onderwijs Milton Ribeiro aan te houden – werd bekogeld met uitwerpselen in Brasília en hij kreeg ook bedreigingen.

9 juli 2022: Schatbewaarder van de lokale afdeling van de PT in Foz de Iguaçu, Marcelo Arruda, werd doodgeschoten door gevangenisagent Jorge Guaranho, een bolsonarist die herrie kwam schoppen op het verjaardagsfeestje van het slachtoffer.

Geen politieke misdaad

De burgerlijke politie van Paraná kwam alvast tot het besluit dat de moord op Marcelo Arruda geen politieke moord is, maar wel een misdaad met “motivo torpe” (in dit geval een ruzie of meningsverschil met een overdreven reactie).

Volgens ‘delegada’ Camilla Cecconello, verantwoordelijk voor het onderzoek, moet eerst bewezen worden dat de politieke rechten van het slachtoffer verhinderd werden, vooraleer er sprake kan zijn van een politieke moord.

Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat – enerzijds – de jarige een heus “altaar” opbouwde met een afbeelding van Lula, dat het thema van het verjaardagsfeest volkomen in het kader werd geplaatst van de arbeiderspartij PT en de ex-president, en anderzijds, dat de moordenaar de boel kwam ophitsen door leuzes te scanderen t.v.v Bolsonaro, en door de aanwezigen uit te schelden.

Links Brazilië roept nu in koor via de pers en de sociale media dat de politie erg snel tot dit besluit kwam, door druk van bovenaf.

Gedane zaken nemen echter geen keer. De moord werd gepleegd en is omweven door politieke argumenten. Specialisten vrezen dat het aantal incidenten gaat toenemen tijdens de campagnes, en dat een chaos in de straten heel goed mogelijk is na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. De enigen die de gemoederen kunnen bedaren zijn de twee kemphanen die aan de top staan van de peilingen. Blijkbaar is geen van beiden daarin geïnteresseerd.

Bron

Foto: Twitter

#AdélioBispo #MinasGerais #Diadema #JairBolsonaro #Paraná #FozdeIguaçú #ManinhodoPT #Cinelândia #MarielleFranco #JuizdeFora #Lula #Uberlândia #BRNieuws #Veja #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page