top of page
  • Observer

Gedaan met de komedie

F-Haddad

In een brief bevestigt ex-president Lula definitief dat Fernando Haddad vanaf nu de officiële presidentskandidaat is van de arbeiderspartij. In de nieuwe samenstelling is Haddad geen kandidaat vicepresident meer, een kandidatuur die vanaf nu wordt opgenomen door Manuela D’Ávila van de coalitiepartij PCdoB.

Senator Lindbergh Farias kondigde het ritueel aan: Haddad zat samen met Lula, daarna werd Lula’s beslissing verzegeld op een partijmeeting (in Curitiba), gevolgd door een officiële aankondiging (eveneens in Curitiba) waar de brief van de ex-president publiekelijk zal voorgelezen worden: “Ik heb al dikwijls gezegd dat Lula kandidaat is en blijft, en nu is hij kandidaat via de naam Fernando Haddad. Deze zal het programma van Lula uitvoeren, de politiek van Lula, voortdurend in communicatie blijvend met Lula. Volgens mij gaan de mensen begrijpen dat Fernando Haddad in werkelijkheid Lula is bij deze verkiezingen”.

De PT wedt op de overdracht van stemmen, van Lula naar Haddad. De nieuwste Datafolha peiling toont de ex-burgemeester in stijgende lijn. Hij haalt er 9% van de stemintenties, een stijging van 5% i.v.g. met de vorige peiling, op 22 augustus, nog voor dat Lula’s kandidatuur afgewezen werd door het TSE.

Lula blijft volhouden dat hem onrecht aangedaan werd, en dat hij politiek vervolgd wordt. De PT ging tot het uiterste om de termijn om een alternatieve kandidaat aan te duiden, te verlengen tot 17 september. Een deel van de partij meent dat hierdoor meer stemmen kunnen geronseld worden in het noordoosten van het land waar Lula erg populair is. Een ander deel, inclusief de alliantiepartij PCdoB, was ervan overtuigd dat de wissel sneller moest plaatsvinden, opdat meer mensen konden kennismaken met de ex-burgemeester. Haddad is nog altijd onbekend in die regio. Sommigen spreken over hem zelfs als “die Andrade”, zonder goed te weten wie Haddad eigenlijk is.

De partij heeft welgeteld iets meer dan vier weken om de stelling “Lula is Haddad” (of omgekeerd) duidelijk te maken. Het kan lukken, of mislukken. Hij (Lula) heeft Dilma nooit moeten verkopen op die manier, maar hij zat toen ook niet in de cel en kon haar persoonlijk aankondigen als “de moeder van het PAC-programma” (PAC=Programa de Aceleração do Crescimento). Het beleid van Dilma bleek achteraf allesbehalve een succes. Niemand kan voorspellen of Haddad het beter zal doen, maar de politieke tegenstanders begonnen vandaag al met het aanvallen van de academische vervanger die moeite zal hebben om zichzelf te verdedigen als vertegenwoordiger van het volk, zoals Lula bekend staat. Haddad zal o.m. moeten uitleggen waarom het fout liep met zijn voorgangster.

Ciro Gomes opende het dispuut met de PT-kandidaat door te stellen: “Twee jaar geleden verloor hij via nul-en blancostemmen en de PT maakte het nu nog moeilijker voor hem door hun getreuzel waardoor hij verzwakt aan de strijd moet beginnen op nationaal vlak”. Geraldo Alckmin: “Het is gedaan met de komedie”. Marina Silva zei dat ze Lula ziet als een corrupte politicus en dat ze tot op vandaag geen moment spijt heeft dat ze stemde voor de afzetting van Haddad’s voorgangster, Dilma Rousseff.

En dit is nog maar het begin.

Foto: Arquivo Agência Brasil

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #ManuelaDAvila #Curitiba #MarinaSilva #PCdoB #Lula #DilmaRousseff #LindberghFarias

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page