top of page
  • Observer

Geduld is een mooie deugd


Het brede front waarmee Lula uitpakte tijdens zijn kiescampagne werd ook werkelijkheid in zijn regering, ook al worden sleutelposities voornamelijk bezet door leden van zijn partij, de PT (Partido dos Trabalhadores). Het blijkt echter dat het clubje aangewezen ministers uit de alliantiepartijen die de basis van de regering in het parlement moeten versterken, niet helemaal zuiver op de graat is. Vooral de partij União Brasil, vrucht van een samensmelting tussen de PSL en DEM, stelt het geduld van de president op de proef.


De heisa rond minister van Toerisme Daniela Carneiro koelde wat af, maar de druk op collega Juscelino Filho (foto boven), minister van Communicatie, neemt toe. Beiden zijn lid van de União Brasil.


De aanklachten tegen Filho, aangeduid voor de regering door senator Davi Alcolumbre, vormen munitie voor de oppositie in Kamer en Senaat, maar ook voor de sociale media. Bolsonaristische afgevaardigden dienen acties in bij de procureur generaal van de republiek en de raad voor ethiek van de regering, met beschuldigingen tegen Juscelino Filho, die sinds vorige maand onder vuur ligt.


Ook de pers publiceerde negatieve berichten over de minister die het staatsbedrijf Codevasf (Companhia de Desenvolvimento do Vale do São Francisco) onder druk zette om een bedrijf te contracteren dat verdacht wordt van onregelmatigheden bij de uitvoering van werken in de staat Maranhão, met fondsen die hij eerder bekwam via de geheime begroting in de Kamer. Een andere journalist berichtte dat de vader van Filho, die hem lanceerde als politicus, vervolgd wordt door het gerecht voor de moord op een "agiota" (woekeraar) in Maranhão.


Net zoals de zaak van Daniela Carneiro (foto), die ook het mikpunt werd van aanklachten omwille van vermeende banden met de milities van Rio de Janeiro, laat de regering de zaken sudderen en doet niets, noch om de ministers te verdedigen, noch om hen publiekelijk de les te lezen.


Volgens ingewijden geven bronnen nabij Lula wel toe dat de beschuldigingen tegen Juscelino Filo solide zijn en dat hij uitleg moet geven, vooral over de ontvangst van dagvergoedingen en reizen met een vliegtuig van de FAB (Força Aérea Brasileira - de Braziliaanse luchtmacht) voor privé doeleinden.


De minister houdt zich inmiddels koest en geeft geen antwoord op vragen van de pers. Hij bevindt zich momenteel in Barcelona voor deelname aan een evenement van telecommunicatie, en weet niet goed hoe hij moet reageren op de beschuldigingen, aldus enkele parlementairen die hem van nabij kennen.


De vraag is hoelang Lula zal wachten om in te grijpen. Geduld is een mooie deugd, maar dergelijke meldingen zijn nadelig voor elke regering, zeker als die nog maar net aan zijn derde maand begon.


Foto's: Ricardo Stuckert/PR

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page