top of page
  • Observer

Geef jij maar antwoord Ernesto

Trump-Araujo-E-Bolsonaro

Huffpost Brasil laat zich allesbehalve positief uit over het bezoek van kandidaat ambassadeur Eduardo Bolsonaro aan de Amerikaanse president Donald Trump, in het voorbije weekend. Zijn gedrag ter plaatse werd als “arrogant” omschreven door vele senatoren die de benoeming van de volksvertegenwoordiger moeten analyseren vooraleer er gestemd kan worden in de Braziliaanse Senaat. De zoon van de president werd vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Ernestó Araújo. Deze laatste werd meermaals tegengesproken door Eduardo die weigerde om met de buitenlandse pers te praten. Naar verluidt beschouwde hij Araújo meer als zijn “secretaris” dan een minister. Ondertussen nam zijn vader persoonlijk het heft in handen en probeert genoeg stemmen te verzamelen in de Senaat om de aanduiding formeel te maken. Die pogingen bestaan vooral uit het aanbieden van allerlei postjes bij overheidsorganen als Cade (Conselho Administrativo de Defesa Econômica) en Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária), maar ook bij Anac (Agência Nacional de Aviação Civil), Anatel (Agência Nacional de Telecomunicações) en Ana (Agência Nacional de Águas), naast andere.

De officiële reden die opgegeven werd voor het bezoek van Eduardo en Ernesto aan de Verenigde Staten, was om de situatie in het Amazonegebied te bespreken en om een mogelijk akkoord af te sluiten voor die regio die in de voorbije weken de aandacht van de ganse wereld trok door de vele brandhaarden en de groeiende ontbossing. De kandidaat-ambassadeur twitterde vorige vrijdag over de geplande ontmoeting met Trump en zei dat de Amerikaanse president het Braziliaanse voorstel aanvaardde “tot een samenwerking voor een duurzame ontwikkeling van het gebied”. Volgens de volksvertegenwoordiger stonden er ook “akkoorden op het programma van de besprekingen over een vrije handel en gemeenschappelijke militaire trainingen”. Minister Araújo ontkende dat er een specifiek verzoek gericht werd aan Donald Trump over het Amazonegebied, maar zag in de ontmoeting wel een manier om een signaal te sturen naar de internationale gemeenschap dat er gestreefd wordt naar een partnership met de Amerikanen.

Een geallieerde van de volksvertegenwoordiger wist te melden dat Bolsonaro Junior zich “arrogant gedroeg en wilde tonen dat hij aan de top stond”.

Na de samenkomst weigerde Eduardo om de buitenlandse pers te woord te staan. Volgens een verslag van de krant Folha de São Paulo zou een van de buitenlandse reporters die dagelijks de gebeurtenissen in het Witte Huis volgt, een vraag gesteld hebben over de kritieken van de Franse president Emmanuel Macron m.b.t. de toegepaste milieupolitiek in Brazilië. Volgens de krant zou hij daarop geantwoord hebben in het Portugees: “Wat was zijn vraag? Geef jij maar antwoord Ernesto”. Meteen daarna zei hij tegen de aanwezige Braziliaanse journalisten: “Ik geef er de voorkeur aan om met jullie te praten, jullie zijn mooier”.

Dit alles werd omschreven door een senator als “allesbehalve goed”: “Er waren tegenstellingen tussen zijn uitspraken en die van Ernesto Araújo, een gebrek aan tact met de journalisten, een duidelijk gebrek aan taalkennis met als kers op de taart, het behandelen van de minister van Buitenlandse Zaken als zijn secretaris”.

Bron

Foto: Twitter

#Anatel #ANA #BraziliëNieuwsOnline #Cade #ErnestoAraújo #DonaldTrump #JairBolsonaro #Anac #EduardoBolsonaro #Anvisa #FolhadeSãoPaulo #HuffpostBrasil

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page