top of page
  • Observer

Geen gebrek aan nieuws

ZaninTeixeiraWassef

In de imaginaire reeks “Belangrijke vogels voor de kat” was het gisteren (onder meer) de beurt aan togadragers als Cristiano Zanin (foto boven links) en Roberto Teixeira (foto boven midden), vooral bekend als verdedigers van ex-president Lula. Beiden kregen de federale politie op bezoek voor een huiszoeking en inbeslagname, op bevel van de Lava Jato rechter Marcelo Bretas in Rio de Janeiro. Zanin haastte zich om te verklaren dat de rechter een bondgenoot is van president Bolsonaro en dat de operatie bedoeld was om hem te intimideren.

De procureurs van de Lava Jato werkgroep van Rio de Janeiro dienden een aanklacht in tegen de raadsheren wegens verdenking van fraude door patronale bonden van Fecomércio in Rio de Janeiro. Bretas aanvaardde de klacht en maakte van hen beklaagden.

Zanin sprak in een nota over “machtsmisbruik” door een autoriteit die toeliet dat het kantoor en de woning ingenomen werd van een advocaat met een carrière van twintig jaar.

Volgens de advocaat werden alle diensten, geleverd aan Fecomércio tussen 2011 en 2018 volledig gedocumenteerd en kunnen alle betaalde diensten bewezen worden, alsmede bevestigd door de raad van bestuur die ze goedkeurde. Volgens Zanin is Fecomércio een private entiteit die duizenden ondernemers en handelaars van Rio de Janeiro vertegenwoordigt: “Bretas is een federale rechter en heeft niet de competentie om te oordelen over de betalingen die Fecomércio uitvoert”.

Schema $

In dezelfde operatie, gebundeld onder de naam “$chema S”, vormde ook de advocaat Frederick Wasseff (foto boven rechts) een doelwit. Wassef stond voornamelijk bekend als advocaat van president Bolsonaro en diens zoon Flávio, en als de eigenaar van de woning in Atibaia (SP) waar Fabrício Queiroz (ex-adviseur van Flávio) opgepakt werd.

Volgens de onderzoekers gaat het om het wegsluizen van gelden van de patronale bonden naar advocaten, voor een totaal van minstens R$ 151 miljoen. Zesentwintig mensen van diverse advocatenkantoren werden aangeklaagd door de Lava Jato onderzoekers voor bendevorming, oplichting, actieve en passieve corruptie en geldverduistering. Instituten als Sesc (Serviço Social do Comércio) en Senac (Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial) zouden contracten afgesloten hebben voor een totaal van R$ 355 miljoen, voor diensten van advocaten die niet werden uitgevoerd, in ruil voor politieke beïnvloeding. In het geval van Zanin en Teixeira zou het om R$ 67,8 miljoen gaan. Het objectief van het frauduleuze schema zou gaan om de garantie dat de zakenman Orlando Diniz aan het hoofd kon blijven van Fecomércio RJ. Diniz sloot een gerechtelijk akkoord af en zou dit allemaal opgebiecht hebben, inclusief een betaling in mei 2014 aan (advocaat) Eduardo Martins, zoon van minister Humberto Martins (hooggerechtshof STJ) van 5,5 miljoen, om beslissingen van dat hof te beïnvloeden.

PT

De arbeiderspartij gaf een nota uit waarin ze hun steun betuigen aan de advocaten, en bevestigen dat de huiszoekingen en inbeslagnames een “wanhopige politieke actie vormen van vergelding en intimidatie”.

Bretas

BolsoBretasABRTSilva

Rechter Marcelo Bretas werd in mei van dit jaar het doelwit van een disciplinaire administratieve actie wegens deelname aan een politiek evenement met president Bolsonaro (foto – pijl). Bretas is verantwoordelijk voor de Lava Jato acties in Rio de Janeiro, en nam vaker deel aan politieke gebeurtenissen in de aanwezigheid van Bolsonaro en andere politici. De disciplinaire actie werd geopend op verzoek van minister Humberto Martins, verantwoordelijke voor interne aangelegenheden bij de nationale raad voor Justitie.

Brazilië is niet voor doetjes. Op straat moet je uitkijken dat je smartphone niet gestolen wordt door kleine boefjes. Foute politici, advocaten en rechters met witte boorden zorgen voor animo aan de andere kant en zorgen dat er geen gebrek is aan nieuws.

Bron

Foto's: Tomaz Silva - Rovena Rosa - Agência Brasil
Reproductie CNN TV

#Sesc #MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Senac #JairBolsonaro #FrederickWassef #FlávioBolsonaro #Fecomércio #Lula #CristianoZanin #RobertoTeixeira #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page