top of page
  • Observer

Geen habeas corpus voor Lula

Supremo

Na een lange en vermoeiende zitting (meer dan 10 uur) van het opperste gerechtshof STF, stemde een kleine meerderheid (zes tegen vijf stemmen) voor het afwijzen van een habeas corpus voor ex-president Lula. De uitslag was in grote lijnen vooraf bekend, maar erg onzeker omdat vrijwel niemand de stem van rechter Rosa Weber (foto hieronder) kon voorspellen, een stem die de uitslag naar de ene of andere zijde kon doen overhellen. Na een lang betoog van collega Luís Roberto Barroso, die Brazilië bestempelde als een “paradijs voor moordenaars, verkrachters en corrupten”, volgde er een instemmende knik van Rosa Weber. Barroso voegde eraan toe: “Dit is niet het land dat ik wens na te laten voor mijn kinderen”.

Rosa-Weber
Gilmar-Mendes

Minister Gilmar Mendes (foto hierboven) gebruikte zijn spreektijd ook om een flinke veeg uit de pan te geven aan de arbeiderspartij PT: “Het enorme gebrek aan tolerantie in ons land is voornamelijk te wijten aan de praktijken die de PT in de loop der jaren ontwikkelde. Hierdoor werd de kiem van het geweld gestimuleerd. Ik denk dat de PT dit moment zou moeten gebruiken om publiekelijk zijn verontschuldigingen aan te bieden voor dit soort aanvallen”. De aanwezige advokaten van Lula waren zeer duidelijk niet erg in hun nopjes met de verklaringen van de minister, maar dat veranderde snel nadat het duidelijk werd dat Mendes zou stemmen in het voordeel van Lula. Ook de pers kreeg een sneer van Mendes die verklaarde dat hij al veel had gezien in zijn loopbaan, maar nog nooit de onderdrukking die vandaag toegepast wordt door de Braziliaanse media. Hij haalde het voorbeeld aan van de krant Folha de São Paulo die onlangs een artikel publiceerde waarin de vele vakantiedagen (88/jaar) van de leden van het STF aangeklaagd werden: “Het moet maar eens afgelopen zijn met al die vrije dagen, met de vele voordelen, woonvergoedingen, de duivel. Maar niet door chantage. Het lijkt wel alsof zij (de journalisten) zeggen ‘Als jullie zich gedragen, dan publiceren we dergelijk materiaal niet…’ en dat kan niet. In een democratisch regime kan zoiets niet!”. Mendes stemde voor een habeas corpus en verliet het hof meteen daarna om terug te keren naar Portugal (hij was speciaal overgevlogen voor deze zitting) waar hij deze week nog enkele verplichtingen moet vervullen.

Wat nu met Lula?

Het principe van strafuitvoering na de uitspraak van de 2de instantie blijft gelden. Aangezien dat hof het beroep van Lula’s advokaten reeds afwees, kan rechter Sergio Moro op elk moment het aanhoudingsbevel uitvaardigen en bepalen waar Lula zijn straf moet uitzitten. Wil dat zeggen dat Lula onmiddellijk achter de tralies moet? Neen. Er zijn nog enkele formaliteiten te vervullen bij het hof van 2de instantie, en Lula’s verdedigers kunnen nog een laatste beroep indienen (bij dezelfde instantie). Het is gebruikelijk dat de rechters van de 2de instantie dergelijk beroep gewoon afwijzen, zonder er over te oordelen. Hoe het ook zij, dat kan een kleine week aanslepen. Rechter Sergio Moro heeft al eerder bewezen dat hij die termijn respecteert en het is dus onwaarschijnlijk dat hij onmiddellijk een arrestatiebevel uitvaardigt. Maar de tijd is kort, erg kort. De arbeiderspartij wordt nu met de neus op de feiten gedrukt. Het plan B, dat zij tot nog toe beweerden niet te hebben, zal nu uit de hoed moeten getoverd worden.

Foto's: 
Fotos Públicas - Lula Marques - PT Câmara
José Cruz - Agência Brasil
Fellipe Sampaio - SCO - STF

#BraziliëNieuwsOnline #GilmarMendes #PT #Lula #RosaWeber #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page