top of page
  • Observer

Geen tsunami gevaar

Vulcan

Er was in de voorbije dagen heel wat te doen rond het bericht dat Brazilië mogelijk kan getroffen worden door een tsunami, maar volgens specialisten is die kans heel erg klein.

De vulkaan Cumbre Vieja op de Canarische Eilanden trad in de gele fase van alarm – het tweede laagste niveau in een ranking van groen naar rood. Anderzijds, zelfs als de vulkaan een eruptie zou kennen, dan nog is de kans erg klein dat dit enorme golven zou veroorzaken aan de noordelijke en noordoostelijke kust van Brazilië.

Via Facebook worden er diverse berichten verspreid over Cumbre Vieja, zonder erbij te zeggen dat de kans op een tsunami in Brazilië erg miniem is. Sommige berichten hebben het over gigantisch grote golven.

Geologe en vulcanologe Letícia Freitas Guimarães van de universiteit in São Paulo, bevestigt dat de kans hiertoe minimaal is, quasi “irreëel”. Zij zegt dat de theorie dat een uitbarsting van Cumbre Vieja met grote golven in de oceaan als gevolg, voorgesteld werd in een studie uit 2001, ondertekend door de Amerikaanse wetenschappers Steven N. Ward en Simon Day.

De studie vermeldt dat een eruptie in 1949 in deze vulkaan een barst veroorzaakte in Cumbre Vieja die een scheuring zou kunnen veroorzaken bij een nieuwe explosieve eruptie. Dat zou op zijn beurt een grote grondverschuiving als gevolg hebben waarbij de aarde in de Atlantische Oceaan zou terechtkomen, met grote golven. Volgens Letícia Guimarães bevat deze analyse een aantal fouten.

“De studie heeft zijn limieten: vanuit vulkanologisch standpunt is de kans op een scheuring erg klein. Het is bijna onmogelijk dat de vulkaan anders in actie zou treden dan wat de geschiedenis aangeeft, en die geschiedenis is er eentje van zeer weinig explosieve aard. In de voorbije 600 jaren waren er zes erupties, allemaal met een explosieve graad 2”

Erupties worden geklasseerd in een explosieve schaal van 0 tot 8, erop neerkomend dat ieder punt op deze schaal een verhoging betekent van tien keer het volume. Cumbre Vieja was actief in 1585, 1646, 1677-1678, 1712, 1949 en 1971. Telkens was de explosieve graad erg laag. Volgens Letícia Guimarães zou een nieuwe eruptie dan ook hooguit een uitbarsting van lava veroorzaken.

Ze wijst er ook op dat de studie geen rekening hield met andere factoren waardoor eventuele golven aan kracht verliezen: “Opdat een golf vanuit de Canarische Eilanden Brazilië zou bereiken, moet er een afstand van 4.000 km afgelegd worden. De energie van deze golf is niet constant; ze zou passeren via diverse fenomenen die energie wegnemen. De studie heeft het over mogelijke golven van 70m hoog aan de kust van Brazilië, en dat is irreëel, uiterst onwaarschijnlijk”.

Specialisten van RSBR (Rede Sismográfica Brasilieira) zeggen eveneens dat de kans van een tsunami aan de Braziliaanse kust erg onwaarschijnlijk is. Een nota van het Nationaal Observatorium, getekend door professor Aderson Nascimento, coördinator bij de UFRN (Laboratório Sismológico da Universidade Federal do Rio Grande do Norte) herinnert eraan een vulkanische activiteit in de regio van de Canarische Eilanden normaal is, en in de gaten wordt gehouden: “In de Atlantische regio bestaat geen enkel tsunami alarm, ook al omdat het risico heel erg klein is”, aldus de seismoloog.

Het vulkanisch instituut van de Canarische Eilanden, dat de activiteit van Cumbre Vieja in het oog houdt, lichtte de sociale media in over een golf van foute informatie over het onderwerp.

Geel alarm

De vulkaan Cumbre Vieja bevindt zich op het eiland La Palma, in de archipel van de Canarische Eilanden. Ze vormde zich ongeveer 150.000 jaar geleden. Om als actief te worden beschouwd, moeten er activiteiten geregistreerd zijn in de voorbije 10.000 jaren: erupties, seismische bewegingen of de uitstoot van gassen.

Cumbre

De observatoria houden dergelijke activiteiten in het oog, met het objectief om de bevolking te waarschuwen indien nodig. Het alarm=systeem bevat vier kleuren: groen, geel, oranje en rood.

Groen: normale activiteit Geel: opletten voor mogelijke waarschuwingen van de observatoria.

Gemiddeld duurt het voor deze vulkaan 3 tot 3 maanden vooraleer er een eruptie komt.

Vooralsnog is er geen enkel gevaar voor de noordelijke en noordoostelijke stranden van Brazilië.

Bron

Foto's: YouTube

#UFRN #LaPalma #CumbreVieja #RSBR #USP #RedeSismográficaBrasilieira #CanarischeEilanden #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page