top of page
  • Observer

Geen visum meer

marcelo-alvaro-antonio

De regering Bolsonaro wil een einde maken aan het verplichte visum voor toeristen uit de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië, zonder de eis van reciprociteit van de landen in kwestie die als strategisch beschouwd worden voor het Braziliaanse toerisme. De ministers van toerisme, Marcelo Álvaro Antônio (foto boven), en van buitenlandse zaken, Ernesto Araújo, komen vandaag samen om de details van het voorstel te bespreken, opgenomen in de lijst van prioriteiten in de eerste 100 dagen van de regering.

Informeel vonden eerder al gesprekken plaats tussen beiden waarbij duidelijk werd dat Ernesto Araújo positief staat tegenover het idee. Bij vorige regeringen was er telkens weerstand van de diplomaten m.b.t. een unilaterale maatregel. Het initiële voorstel van Marcelo Álvaro Antônio slaat op de landen waar het elektronische visum reeds van toepassing is.

Brazilië creëerde vanaf december 2017 een systeem dat de uitgave van een visum virtueel mogelijk maakte, aldus de bureaucratie sterk verminderend voor deze groep toeristen. Tussen de aanvraag, het indienen van documenten en de vrijgave, ligt ongeveer 72 uur.

Het ligt nu aan Itamaraty (ministerie BZ) om de criteria te bepalen van de keuze van landen die volledige vrijstelling krijgen. Het ministerie analyseert bijvoorbeeld of er risico’s bestaan voor een migratie op grotere schaal, richting Brazilië.

Volgens de minister van toerisme zou het afschaffen van de verplichting dit jaar nog werkelijkheid worden. Het belangrijkste argument voor de wijziging van de regels is economisch: “Dit gaat erg veel bijdragen tot de werkgelegenheid en ontvangsten van buitenlands geld. We moeten banen scheppen. Indien we de reciprociteit blijven handhaven, dan zijn wij daarvan de grootste slachtoffers”, aldus minister Marcelo Álvaro Antônio.

De huidige balans van het Braziliaanse toerisme is negatief, volgens het ministerie van toerisme. Naar verluidt besteden de Brazilianen jaarlijks US$ 18 miljard in het buitenland, dit terwijl buitenlanders jaarlijks US$ 6 miljard uitgeven in Brazilië, een aanzienlijk verschil.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #Itamaraty #MarceloÁlvaroAntônio

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page