top of page
  • Observer

Geen zomeruur meer in Brazilië?

Verao

De invoering van het zomeruur om besparingen op te leveren in het energiegebruik, is niet meer gerechtvaardigd, dit volgens Romeu Rufino, directeur van Aneel (Agência Nacional de Energia Elétrica). Normaal gesproken zou (een deel van) Brazilië overschakelen naar het zomeruur op 15 oktober, eindigend op 17 februari van volgend jaar. De regering onderzoekt op dit moment het behoud ofwel het afschaffen van de maatregel.

Studies terzake worden op dit moment uitgevoerd door door het “Comitê de Monitoramento do Setor Elétrico” (CMSE), diverse regeringsorganen verenigend m.b.t. de elektrische sector. Het zomeruur wordt normaal gesproken ingevoerd in 9 verschillende deelstaten in de zuidelijke, zuid-westelijke en centraal-westelijke Braziliaanse regio’s.

De eerste resultaten van dat onderzoek wijzen op het feit dat het opschuiven van 1 uur niet bijdraagt aan bezuinigingen in het stroomverbruik, dit omwille van het feit dat het voornamelijk de temperatuur is die het verbruik bepaalt, en niet het beschikbare daglicht. De pieken van het verbruik liggen vooral tussen 14 en 15u, niet meer tussen 17 en 20u.

De regering overweegt dan ook een enquete bij de bevolking over het al dan niet behouden van de uurwisseling. Het besluit moet nu snel genomen worden en ligt in handen van president Temer en zijn minister van energie, Fernando Coelho Filho. Indien er een enquete komt, dan moet die volgende week al gelanceerd worden.

Anderzijds geeft Romeu Rufino toe dat een deel van de bevolking een uurtje extra daglicht wel waardeert en mogelijk zal stemmen voor het behoud van het zomeruur. De regering kan ook rekening houden met de economie; immers, meer daglicht zorgt ervoor dat mensen langer buiten blijven en dus meer consumeren.

#BrazilieNieuws #Zomeruur

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page