top of page
  • Observer

Geheime begroting ongrondwettelijk

Supremo

De verwachting dat minister Ricardo Lewandowski de geheime begroting zou goedkeuren, nadat het Parlement plots de regels van het spel wijzigde, werd gefrustreerd. De magistraat stemde voor de ongrondwettelijkheid van de praktijk.

De geheime begroting bestaat uit miljarden reais die Bolsonaro ter beschikking stelde van de parlementairen, in ruil voor steun aan zijn regering. De besteding is geheim omdat een groot deel van al dat geld dient om niet-geïdentificeerde werken te betalen in electorale regio’s van de volksvertegenwoordigers en senatoren. Zelfs de identiteit van de ontvangers blijft geheim. Enkel de rapporteur van deze begroting weet over wie het gaat. Maar het zijn wel de voorzitters van Kamer en Senaat die bepalen wie begunstigd wordt.

Door de stem van Lewandoski werd er een meerderheid gevormd in het hoogste gerechtshof van 6 tegen 4.

Vorige vrijdag zat Lewandowski nog samen met Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco om over het thema te praten. Bij het buitenkomen verklaarde hij tegen de pers dat de wijzigingen, goedgekeurd door het Parlement, de bezorgheden van de ministers van het STF zeker zou wegnemen. Echter, na het thema gedurende 48 uren bestudeerd te hebben, besloot hij dat de wijzigingen er nog steeds niet voor zorgden dat de geheime begroting conform de grondwet is. Het ontbreekt volgens hem nog steeds aan transparantie en de budgetten worden ongelijk verdeeld: “Sommige parlementairen krijgen meer, anderen minder”, zo legde hij uit bij de verklaring van zijn stem.

Bolsa Família

Rechter Gilmar Mendes (STF) vaardigde gisteren een besluit uit waarin staat dat het geld, gebruikt voor de sociale uitkering Bolsa Família, Auxílio Brasil genaamd onder de regering Bolsonaro, voortaan niet meer gebonden is aan het uitgavenplafond. Hij garandeerde de wettelijkheid indien de uitkering zou gedekt worden door extra kredieten, zonder dat de grondwet daarvoor dient aangepast te worden.


Mendes

De beslissing opent de deur voor verkozen president Lula om de uitkering van R$ 600 van de Auxílio Brasil volgend jaar te behouden, een belofte van zijn verkiezingscampagne, ook als hij er niet in slaagt om het voorstel van wetswijziging PEC de Transição te laten goedkeuren in Kamer & Senaat.

Volgens de nieuwe minister van Financiën, Fernando Haddad, gaan de onderhandelingen omtrent die PEC gewoon door. Die gesprekken verlopen erg moeilijk omdat de centrumpartijen druk uitoefenen om een plaatsje te krijgen in de nieuwe regering, of de toewijzing van een van de 37 ministeries van de nieuwe regering.

Bron

Foto's: Nelson Jr. - Rosinei Coutinho/SCO/STF

#BolsaFamília #PECdeTransição #RicardoLewandowski #FernandoHaddad #GilmarMendes #Lula #BRNieuws #RodrigoPacheco #AuxílioBrasil

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page