top of page
  • Observer

Geldnood in Braziliaanse deelstaten

Piracicaba-Panorama

De gouverneurs van Braziliaanse deelstaten durven nauwelijks nog hun geldkoffers openen omdat ze best weten dat ze tegen de bodem zullen aankijken, dit terwijl de uitgaves eerder stijgen dan dalen. Verscheidene van hen zijn dan ook vast van plan om van 2020 een jaar te maken van privatiseringen, concessies en “Parcerias Público-Privadas” (PPP). Volgens de krant Estado staan er meer dan 100 overheidsactiviteiten op het menu om geprivatiseerd te worden.

Het gaat om een gevarieerd menu met traditionele sectoren als elektriciteitsmaatschappijen, wegen, luchthavens en communicatiebedrijven, maar ook concessies voor panoramische uitkijkpunten, jachthavens, hotels en rusthuizen, alsmede voetbalstadions, scholen in strafinstellingen, dierentuinen en centra voor evenementen.

De meerderheid in het lijstje betreft de sector transport met metro- en buslijnen, busterminals, intercity treinen, wegen en havens. Het gaat hier om grote investeringen, zoals de concessie van de weg tussen Piracicaba en Panorama (foto boven) die de regering van São Paulo deze week wil veilen, op de beurs. Wie het dispuut wint, zal 14 miljard moeten investeren in een periode van 30 jaren concessie.

Een ander welgevuld project van de regering van SP is de intercity trein tussen de hoofdstad, Campinas en Americana, met een prijskaartje van 5,6 miljard. Volgens gouverneur João Doria (PSDB) werden er 21 projecten goedgekeurd door de Provinciale Raad voor Beheer, die dit jaar zullen geveild worden, gepaard gaande met een totale investering van 40 miljard reais.

Specialisten in infrastructuur zeggen dat niet alle sectoren vlot van de hand zullen gaan, maar wel gasbedrijven en saneringen, die volgens hen de nodige appetijt zullen opwekken van de investeerders. De regering van Maranhão heeft de toelating om 25,5% te verkopen van de aandelen van de Companhia Maranhense de Gás; in Rio Grande do Sul zal Sulgás verkocht worden.

In Rio de Janeiro zal de watermaatschappij Cedae geprivatiseerd worden, een eis van de federale regering om te kunnen genieten van het “Regime de Recuperação Fiscal” (programma voor fiscale recuperatie). Dit staat ook op het programma in Bahia en in het Distríto Federal.

In Minas Gerais staat de verkoop van Gasmig (gasbedrijf) en Copasa (sanering) op het programma. Gouverneur Romeu Zema: “Ik heb al eerder gezegd dat onze staat veel zal moeten doen op het vlak van gezondheid, opvoeding, veiligheid en infrastructuur. De overheidsbedrijven, vooral onder de vorige regeringen, dienden vooral om het politiek belang te dienen, en als kapstok voor allerlei baantjes”.

Bron

Foto: saopaulo.sp.gov.br

#MinasGerais #RioGrandedoSul #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #Campinas #JoãoDoria #Sulgás #Copasa #Maranhão #DistrítoFederal #EstadodeSãoPaulo #CEDAE #Bahia #Piracicaba #America #RomeuZema #Gasmig #Panorama #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page