top of page
  • Observer

Gemeenteraadslid vermoord in Rio

Marielle-Franca

Vereadora (gemeenteraadslid) Marielle Franco (38), lid van de linkse partij PSOL, werd gisterenavond brutaal vermoord in het centrum van Rio de Janeiro. Marielle zat achteraan rechts in het voertuig, bestuurd door een ingehuurde chauffeur die eveneens om het leven kwam door de regen kogels, afgevuurd vanop korte afstand nadat de auto vastgereden werd door een ander voertuig. Alles wijst dan ook op een executie, niet op een overval.

De moord heeft mogelijk te maken met de politieke standpunten van de vereadora die zich afzette tegen het vele geweld waar de burgers van Rio de Janeiro mee geconfronteerd worden, vooral in de sloppenwijken waar de politie vaak medogenloos tewerk gaat. Marielle Franco was in dat verband een tegenstander van de militaire interventie, een actie die volgens haar leidde tot nog meer politiegeweld en misbruiken, omdat die zich gesteund voelen door de militaire tussenkomst.

Een van de jongste aanklachten betrof de moord op twee mannen door de politie, in de favela de Acari, in de noordelijke zone van de stad. Bewoners van die wijk kwamen een getuigenis afleggen bij de eerste samenkomst van het “Observatório da Intervenção”, in de universiteit Candido Mendes. Volgens hen gedraagt de militaire politie zich nu alsof ze een “license to kill” bezitten, zich gesterkt voelend door de militaire interventie. Marielle, zelf afkomstig uit de sloppenwijk Complexo do Maré, deelde de aanklacht via haar Facebook profiel en schreef: “Het is nodig dat we luid roepen dat het 41ste Bataljon van de militaire politie in Rio de Janeiro de bewoners van Acari terroriseert en om het leven brengt op een geweldadige manier.Deze week werden twee jonge mannen vermoord. De politie blijft er rondlopen en bedreigt de bewoners zoals altijd al gebeurde, nu nog verergerd door de militaire interventie”.

#Acari #MarielleFranco #PSOL #ComplexodoMaré #RiodeJaneiro

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page