top of page
  • Observer

Gemotiveerd door Bolsonaro

Armas

George Washington de Oliveira Sousa (54) is de naam van de man die op Kerstavond werd gearresteerd door de politie in de hoofdstad Brasília. In de eerste getuigenis die hij aflegde, zei hij afkomstig te zijn uit de staat Pará, en dat hij zich in de hoofdstad bevond sinds de tweede kiesronde op zondag 30 oktober, in het bezit van een groot arsenaal aan wapens (foto). Hij was een van de deelnemers van de groep bolsonaristische manifestanten voor het hoofdkwartier van de strijdkrachten die er protesteren tegen de overwinning van Luíz Inácio Lula da Silva.

Het was zijn intentie, zo verklaarde hij, om “deel te nemen aan de manifestaties” en te wachten op de acties van de strijdkrachten om de wapens op te nemen en om het communisme omver te werpen.

“Een maand ging voorbij en er gebeurde niets. Het was toen dat ik een plan bedacht, samen met de andere manifestanten voor het hoofdkwartier van het leger om hun acties uit te lokken die het afkondigen van de staat tot beleg tot gevolg zouden hebben, om te voorkomen dat er een communistisch regime geïnstalleerd wordt in Brazilië”, zo verklaarde hij.

De plannen, volgens hem, werden op 22 en 23 december besproken en hielden onder meer de ontploffing in van een bom in de luchthaven van Brasília, om vervolgens aan te kondigen dat er nog twee bommen zouden exploderen in de vertrekhal.

Een andere suggestie hield de installatie in van een bom in het elektrische substation Taguatinga “om de elektriciteit af te snijden in de hoofdstad wat dan weer zou leiden tot een chaos die de aanleiding zou zijn om de staat van beleg af te kondigen”, in zijn woorden.

De bom, zo bevestigde hij, werd door hem gemonteerd met dynamiet die hij in zijn bezit had. De man zag op de televisie dat de politie de bom ontdekte vooraleer ze naar de luchthaven zou gebracht worden, bevestigd aan een tankwagen met kerosene.

Onder de wapens die hij naar eigen zeggen had meegenomen van Pará naar Brasília bevonden zich, naast het dynamiet, twee jachtgeweren, twee revolvers, drie pistolen, een geweer en meer dan duizend stuks munitie.

Hij beweerde te beschikken over een vergunning voor al deze wapens, behalve voor de staven dynamiet: “Ik kreeg mijn wapenlicenties in 2021 (CR – een licentie van de strijdkrachten, en CAC – Verzamelaar, sportschutter, jager). Sinds toen besteedde ik R$ 160.000 (€ 29.000) aan de aankoop van wapens en munitie”, en:

“Wat mij motiveerde, waren de woorden van president Bolsonaro, die altijd het belang van civiele bewapening benadrukte en het volgende zei: ‘Een gewapend volk zal nooit tot slaaf worden gemaakt’.”

Bron

Foto: Reproductie PCDF

#Pará #JairBolsonaro #Brasília #CAC #LuízInácioLuladaSilva #BRNieuws

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page