top of page
  • Observer

Genocide in Amazonas

Man1

De arts Michael Ryan, hoofd-directeur van het WHO Health Emergency Programma, classificeerde Zuid-Amerika vandaag als het nieuwe epicentrum van de covid-19 pandemie. Hij benadrukte dat Brazilië het zwaarst getroffen land is, en trok aan de alarmbel voor de situatie in de staat Amazonas, waar hoge cijfers genoteerd worden.

Arthur Virgílio, burgemeester van de hoofdstad Manaus, gaf gisteren opnieuw zware kritiek op de Braziliaanse president, met betrekking tot de strijd tegen het virus. Volgens Virgílio schenkt Bolsonaro geen aandacht aan de inheemse volkeren van Amazonas.

“Er is een genocide gaande in onze staat, omdat wij een president hebben die niets geeft om de inheemse bevolking en hun cultuur niet waardeert. Ik wil deze misdaad tegen de mensheid aanklagen die in mijn regio plaatsvindt. Wij zijn getuigen van een reeks aanvallen die gesteund worden door de federale regering, aanvallen op reservaten, invasies, steun aan goudzoekers, en dat allemaal met de vooroordelen die de president heeft over de indianen”, zo zei hij.

Man2

Volgens gegevens, verstrekt door de deelstaat registreerde Amazonas tot 10u gisterenavond 25.367 geïnfecteerden, met 19.734 genezingen en 1.620 overledenen. Arthur Virgílio maakt zich niet alleen zorgen over de inwoners van Manaus, maar ook om de mensen die in steden en kleine gemeentes wonen in het binnenland, op zoek naar een behandeling in de hoofdstad.


Man3

“Wij maken momenteel een genocide mee van indianen. Iedere dag worden er meer van hen besmet, en het aantal overlijdens is alarmerend. Eerst konden we het nog aan in Manaus, maar nu met de aankomst van mensen uit het binnenland waar geen behandeling mogelijk is, omdat ze daar in de steek gelaten werden, kunnen wij het niet meer aan”.

In een van zijn video’s loofde Virgílio het programma Mais Médicos, destijds (2013) gelanceerd tijdens de regering Dilma Rousseff. Vorig jaar, na kritiek van Bolsonaro op de Cubaanse dokters, actief in Brazilië, werd het programma vervangen door ‘Médicos pelo Brasil’: “Ze begingen de dwaasheid om alle Cubaanse dokters uit het land te zetten, een enorme blunder. Zij waren erg goed, minder in complexe gevallen, maar wel in de eerste zorgen, en dat wordt nu heel erg gemist in die gemeentes en gemeenschappen”, zo analyseerde hij.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - 28ª CIPM - Ascom / Amazonia Real / Ingrid Anne

#Manaus #MichaelRyan #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MaisMédicos #WHO #Amazonas #ArthurVirgílio #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page