top of page
  • Observer

Gepantserd en kogelvrij

LulaPresidente

De federale politie (PF) van Brazilië richtte een verzoek aan minister Alexandre de Moraes om een ondervraging goed te keuren van president Bolsonaro wegens de verspreiding van valse informatie over het covid-19 virus en zijn weerstand tegen het gebruik van mondmaskers tijdens de pandemie. Het relaas citeert de uitspraak van Bolsonaro waarbij hij de vaccinatie tegen het virus in verband brengt met het risico om besmet te worden met HIV. Volgens de PF zou ook een van de raadgevers van de president de verspreiding van nep nieuws verdedigd hebben.

Dit alles is een nieuwe schop tegen de schenen van de Braziliaanse leider, maar niet de enige.

Het oostelijke commando van de strijdkrachten cancelde de militaire optocht van 7 september in Rio de Janeiro. De president kondigde onlangs aan dat er een grote optocht zou plaats vinden voor het strand van Copacabana en dat hij die zou bijwonen. Eduardo Paes, burgemeester van de ‘cidade maravilhosa’, zei wel dat er een militaire ceremonie zou plaatsvinden in Copacabana, maar zonder tribune of een optocht. De voorstellingen van de luchtmacht en zeemacht worden uitgevoerd in de lucht en op zee.

Langs de andere zijde kwam er gisteren het nieuws, uitgebracht door columnist Guilherme Amado (Metrópoles), dat een groep bekende en belangrijke zakenlui voorstander zijn van een staatsgreep, mocht Lula verkozen worden. Amado publiceerde een aantal boodschappen die de ondernemers in kwestie met elkaar uitwisselden in een Whatsapp groep met de naam “Empresários & Política”, ontstaan in 2021. Naast de dreiging met een coup, richten de zakenlui ook aanvallen op het hoogste gerechtshof STF, het kiestribunaal TSE en tegen de oppositie van president Bolsonaro.

Enkele namen van de leden van deze groep: Luciano Hang, CEO van de groep Havan (detailhandel); Afrânio Barreira van de groep Coco Bambu (restaurantketen); José Isaac Peres, CEO van de administratie van de shoppingcenters Multiplan; José Koury, baas van de Barra World Shopping in Rio de Janeiro; Ivan Wrobel van het bouwbedrijf W3 Engenharia en Marco Aurélio Raymundo, eigenaar van het merk Mormaii.

De reportage bij het portaal Metrópoles toont aan dat José Koury (shopping Barra World) verklaarde dat hij de voorkeur gaf een een “scheuring” i.p.v. een terugkeer van de arbeiderspartij PT naar het Palácio do Planalto. Volgens de zakenman zou Brazilië, onder een militaire dictatuur, doorgaan met de ontvangst van buitenlandse investeerders:

“Ik heb liever een staatsgreep dan de terugkeer van de PT. Een miljoen keer liever. Heel zeker zal niemand hierom nalaten om zaken te doen met Brazilië, net zoals onder andere dictaturen in de rest van de wereld”.

Marco Aurélio Raymundo, gekend onder de naam Morongo, dokter van opleiding en eigenaar van de winkels Mormaii (kledij en materialen voor surfers), antwoordde op het standpunt van José Koury:

– Een coup was de vrijlating van de gevangene (Lula). – Een coup was het STF, optredend buiten de grondwet. – Een coup zijn de oude media die enkel sh*t  publiceren en verkopen.

Op dezelfde dag verklaarde André Tissot, van de groep Sierra (fabrikant luxe meubels):

– De coup had moeten plaatsvinden in de eerste dagen van de regering – In 2019 zouden we 10 jaren gewonnen hebben.

Er staat nog meer te lezen, volg deze link.

In feite kan de houding van de zakenlui makkelijk en eenvoudig samengevat worden: Voor ons de economie, voor jullie een dictatuur.

Alles wijst erop dat een deel van de Brazilianen bereid is om ver te gaan in deze verkiezingsstrijd die dreigt om te slaan in een verkiezingsoorlog.

Gepantserd voertuig en kogelvrij vest

Ex-president Lula trekt vandaag naar Belo Horizonte (Minas Gerais) voor een kiesmeeting, omgeven door het grootste veiligheidsapparaat dat de politie ooit samenstelde voor een presidentiële campagne.

Bronnen uit het team, verantwoordelijk voor de campagne van de PT-leider, zeggen dat de elite ploeg van de federale politie zijn volledig potentiëel zal inzetten bij het evenement, samen met de agenten van de militaire politie van Minas Gerais. De ploeg zegt dat het veiligheidsapparaat het grootste is wat ooit ingezet werd voor een kiesmeeting. Lula zal aankomen in een gepantserd voertuig, en draagt een kogelvrij vest gedurende het ganse evenement. Ook wordt hij in de gaten gehouden door scherpschutters bovenop gebouwen en zelfs door drones.

Het evenement is gepland om 16u lokale tijd en kan rekenen op de aanwezigheid van kandidaat-gouverneur Alexandre Kalil, naast een aantal belangrijke PT-figuren uit de deelstaat. Dit is ook de eerste officiële kiesmeeting van Lula in de strijd tegen Bolsonaro.

Bronnen: UOL Notícias – Metrópoles – Veja

Foto: Ricardo Stuckert

#LucianoHang #AlexandreKalil #Multiplan #TSE #AlexandredeMoraes #EduardoPaes #BeloHorizonte #JairBolsonaro #Havan #Copacabana #Whatsapp #PT #CocoBambu #Mormaii #Metrópoles #Lula #STF #BRNieuws #BarraWorldShopping #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page