top of page
  • Observer

Gespannen sfeer

MNFST

Een buitenstaander merkt het misschien niet, maar er heerst een gespannen sfeer, vlak voor de verkiezingen. Waar bij vorige gelegenheden bijna 1 op 2 voertuigen met stickers en vlaggetjes rondreden van de politieke voorkeur van de eigenaar/bestuurder, is dat nu 1 op 10, of minder. Laten merken dat je voorstander bent van Lula houdt zelfs meer risico’s in dan rondrijden met een afbeelding van Bolsonaro en de kleuren van de Braziliaanse vlag.

In de voorbije drie maanden, sinds de aanvang van de campagnes, werden er in Brazilië minstens 42 gevallen van politiek geweld genoteerd. Het verslag werd opgemaakt door Amnesty International Brasil en wordt vandaag gepubliceerd. De entiteit classificeert het electorale scenario als “zorgelijk”.

Het verslag wijst op 5 moorden en andere geweldplegingen in 63% van de Braziliaanse deelstaten. Van 42 inbreuken werden er 21 gepleegd tegen kiezers, volgelingen en kiesmannen van de kandidaten. 19 anderen waren gericht tegen de kandidaten zelf, of tegen hun onmiddellijke raadgevers.

De meeste gevallen werden geregistreerd in Rio de Janeiro (8), São Paulo (7) en in Minas Gerais (4). Amnesty International Brasil onderstreept dat, in electorale periodes, het recht op vrije meningsuiting, de vrijheid tot aansluiting bij een politieke groepering en gelijkheid, fundamentele rechten zijn.

Volgens het document is er een “zorgwekkende beperking van de vrijheid van meningsuiting en overtuiging in de Braziliaanse electorale context”. Amnesty International Brazilië eiste ook dat de overheid geen toespraken zou houden die aanzetten tot geweld.

Bron

Foto: Foto’s Públicas – Elineudo Meira / @fotografia.75

#AmnestyInternational #BRNieuws #Verkiezingen2022

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page