top of page
  • Observer

Geven en nemen


Het werd al voorspeld vooraleer Lula het presidentiële lint rond zijn schouders kon hangen: hij zal het niet makkelijk krijgen in het parlement. Die voorspelling kwam uit.


Het was niet zonder reden dat de president Juscelino Filho, zijn minister van Communicatie, de hand boven zijn hoofd hield, ondanks de zware aanklachten die tegen hem wegen, op dezelfde dag dat Kamervoorzitter een harde diagnose maakte van de politieke articulatie van de regering. Arthur Lira deed dat tijdens een toespraak voor de "Associação Comercial de São Paulo". Lira zei toen dat de regering geen solide basis heeft in het parlement, noch in de Kamer, noch in de Senaat.


Tijdens een diner in aanwezigheid van Lula, ging hij nog een stap verder en zei dat de situatie afstevende op een crisis "omdat puntje bij paaltje, het Palácio do Planalto hooguit gesteund werd door nauwelijks 200 afgevaardigden (op een totaal van 513)". Lira klaagde ook over de kritiek op het centrão (een reeks centrumpartijen) door de voorzitster van de PT, Gleisi Hoffmann.


Lula heeft genoeg politieke ervaring om te beseffen wat er kan (en niet kan) gebeuren indien hij niet ingrijpt. Hij zette dan ook het licht op groen voor een reeks benoemingen om voldoende stemmen te kunnen ronselen voor zijn projecten, niet alleen dat, maar ook om te voorkomen dat Kamer en Senaat een gemengde onderzoekscommissie opstarten die de gebeurtenissen van 8 januari zou onderzoeken, iets wat hij ten alle prijze wil voorkomen.


De lijst benoemingen begunstigt de União Brasil, de partij van Juscelino, die bedacht wordt met postjes op directieniveau bij de Post, het FNDE (nationaal fonds voor opvoeding) en Dnocs (nationaal departement voor werken in de strijd tegen droogtes). Verder zal de directie van strategische organen als Telebrás, de Companhia de Desenvolvimento dos Vales do São Francisco e Parnaíba (Codevasf) ook aan leden van die partij toegekend worden. De respectievelijke organen waren onder voorafgaande regeringen herhaaldelijk betrokken in corruptie affaires.


Naast het pakket postjes voor de União Brasil, gaan er andere naar de MDB, waaronder het voorzitterschap van de Banco do Nordeste, een vicepresident bij de Caixa Económica en vier secretarissen bij het Ministerie van Steden.


Lula was van plan om de benoemingen pas vrij te geven nadat volksvertegenwoordigers en senatoren hun handtekening intrekken die toelaat dat de onderzoekscommissie (CPI) m.b.t. 8 januari opgericht wordt, maar besloot uiteindelijk nu al toe te geven. Van de 59 afgevaardigden van de União Brasil in de Kamer, tekenden 28 van hen het verzoek tot oprichting.


Waarom is de regering tegen de oprichting van een CPI?


Volgens de vice-leider van de PT in de Kamer, Rogério Correia, is zijn partij tegen de oprichting van die commissie "omdat het extreemrechtse bolsonarisme van het congres een centrum wil maken van nepnieuws en beweren dat geïnfiltreerden deel uitmaakten van de groep vandalen die de gebouwen van de drie machten vernielden in een poging voor een staatsgreep".


Afgevaardigde Sóstenes Cavalcante van de PL (de partij van Bolsonaro) zei: "Wij zijn ervan overtuigd dat de PT iets wil verbergen". Cavalcante hoort ook bij de evangelische basis van het congres.


De PT wil de aandacht afleiden van het Palácio do Planalto en oriënteert geallieerden om andere CPI's te steunen, zoals een onderzoek naar een fraude van R$ 20 miljard bij de keten Americanas. Rogerio Correia wil een onderzoek naar de juwelen voor Jair Bolsonaro en echtgenote Michelle die illegaal het land binnenkwamen, geschonken door de regering van Saoedi Arabië.


Foto: Ricardo Stuckert/PR

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page