top of page
  • Observer

Geven en nemen


Met de belofte van meer steun aan de regering, staat president Lulo op het punt om federaal volksvertegenwoordiger Celso Sabino (União Brasil) aan te kondigen als de nieuwe minister van Toerisme.


Sabino (foto boven rechts) was voorheen een geallieerde van zijn voorganger, Jair Bolsonaro. Hij werd uitgekozen door zijn partij om de huidige minister, Daniela Carneiro (foto boven rechts), te vervangen. Carneiro was ook lid van de União Brasil maar stapt uit de partij en wil zich nu aansluiten bij de Republicanos, een partij die Lula niet steunt. Lula riep zijn ministers samen voor een vergadering. Het ligt in de verwachting dat Carneiro in die vergadering een balans opmaakt van haar beleid, op een afscheidstoon.


Het objectief van de ruil bestaat erin om de steun aan de regering te verhogen, vooral in de Kamer waar op dat vlak die steun niet altijd unaniem is, om het zacht uit te drukken. De União Brasil is een van de grootste partijen in het Congres, met 61 afgevaardigden en 9 senatoren.


Centrumrechtse politici controleren drie ministeries, maar Carneiro wordt gezien als een persoonlijke keuze van Lula. De twee andere benoemingen worden toegeschreven aan senator Davi Alcolumbre (União Brasil) die geen relevante invloed heeft op de volksvertegenwoordigers van zijn partij.


Een van die twee is federaal afgevaardigde Juscelino Filho (União-MA), hoofd van het ministerie van Communicatie. De andere, bij het Ministerie van Integratie en Regionale Ontwikkeling, is Waldez Góes, voormalig gouverneur van Amapá. Deze laatste hoort bij de PDT.


De appetijt van de União Brasil voor benoemingen en postjes gaat verder dan een minister. Er wordt ook geloerd op Embratur (Agência Brasileira de Promoção Internacional do Turismo). Dat agentschap hoort bij het ministerie van Toerisme maar werkt autonoom. De huidige directeur is Marcelo Freixo (PT).


Daniela Carneiro is federaal afgevaardigde voor Rio de Janeiro waar zij de meeste stemmen haalde. Haar echtgenoot Wagner Carneiro, bekend als Waguinho, is burgemeester van Belford Roxo (RJ) die Lula steunde in de verkiezingen van vorig jaar. Waguinho stapte in april al uit de União Brasil. Daniela heeft een sterke evangelische basis achter zich, een van de redenen waarom Lula haar een ministerie gaf. Hij heeft immers nog steeds moeilijkheden om aanvaard te worden door deze groep van de Braziliaanse kiezers.


Waguinho zei hierover: "Het zou een grote vergissing zijn als Lula een evangelische vrouw, die de meeste stemmen haalde in Rio de Janeiro, vervangt door een bolsonaristische afgevaardigde, Celso Sabino, die tegen Lula was".


Sabino was leider van de meerderheid in de Kamer gedurende de regering van Bolsonaro die toen, samen met Kamervoorzitter Arthur Lira de 'geheime begroting' invoerde waardoor afgevaardigden over vette federale fondsen konden beschikken voor hun achterban, zonder dat de bestemming en het doel duidelijk waren. Het hoogste gerechtshof (STF) verklaarde dit "Orçamento Segredo" later ongrondwettelijk. Volgens de krant O Globo hoorde Sabino bij de groep van 30 afgevaardigden die het meeste geld inden op deze manier, met name R$ 54,1 miljoen in 2022, R$ 9 miljoen meer dan Daniela Carneiro.


Ondanks zijn goede "verstandhouding" met de vorige regering, verklaarde Sabino dat hij geen bolsonarist is, maar "pro Brazilië".


De leider van de regering in de Kamer, José Guimarães (PT) loofde Sabino en probeerde om de verhouding tussen hem en Bolsonaro af te zwakken: "Het moment is nu anders. We kunnen niet blijven staren naar de achteruitkijkspiegel. Hij is iemand waarmee ik goed kan opschieten, een goeie kerel, toegewijd aan de politiek. Als Lula hem aanbeveelt, dan staan we klaar om samen te werken".


Regeren is geven en nemen.


BBC Brasil


Foto's: Pablo Valadares - Billy Boss/Câmara dos Deputados

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page