top of page
  • Observer

Geweld in Ceará: schuld van de gouverneur?

camilo-santana

Vicepresident Hamilton Mourão verklaarde gisteren dat de gouverneur van de noordelijke deelstaat Ceará, Camilo Santana (PT – foto boven), verantwoordelijk is voor de golf van geweld die nu al tien dagen aansleept, en dat hij (de gouverneur) nu niet moet denken dat de manschappen van de Força Nacional het probleem gaan oplossen.

“Volgens mij heeft de gouverneur van Ceará de situatie niet onder controle. Wij zijn ervan op de hoogte dat een aanzienlijk aantal manschappen van de militaire politie met verlof zijn, en dat in een periode van chaos. Indien de PM (Polícia Militar) beschikt over 100 manschappen en er zijn 12 maanden in een jaar, dan kan je toch maar 8 of 9 van die manschappen per maand verlof laten nemen, een eenvoudige berekening, niet? Volgens mij heeft de gouverneur hier een fout gemaakt, en natuurlijk vraagt hij dan de steun van federale troepen. De ganse kwestie in Ceará moet nu in de eerste plaats door hem opgelost worden”, aldus de vicepresident tegen reporters van de krant Estadão.

Op dit moment bevinden er zich 500 agenten van de federale politie in Ceará, naast politieagenten uit andere deelstaten. Camilo Santana verklaarde tegenover de pers dat er nieuwe en strengere wetten moeten komen om te kunnen strijden tegen de georganiseerde misdaad, en om terroristische acties te bestraffen, zoals de misdaden die momenteel in zijn staat gepleegd worden: “De wetten in dit land zijn uitermate zwakjes en moeten dringend herzien worden. Als er een bom gelegd wordt aan de voet van een viaduct, dan moet dat beschouwd worden als een terroristische actie, met een strengere straf, maar dat is op dit moment niet het geval”, aldus de gouverneur.

Santana is lid van de arbeiderspartij PT die van 2002 tot 2016 aan de macht was en de strafwetgeving waar de gouverneur op wijst, had kunnen veranderen. Dat gebeurde niet.

De gouverneur sprak zijn lof uit over Sérgio Moro, de nieuwe minister van justitie, die voorheen, toen hij nog rechter was, ervoor zorgde dat o.m. ex-president Lula veroordeeld en opgesloten werd. Voor Santana ageert Moro als een “geallieerde” tegen de georganiseerde misdaad.

De 11de dag

Criminelen wisten gisteren een hoogspanningstoren omver te blazen in Maracanaú (groot Fortaleza), en brachten ook een bom tot ontploffing bij een verdeler van een automerk. De golf van geweld bereikt zijn 11de dag met 194 bevestigde aanvallen in 43 verschillende gemeentes. Het ministerie van justitie liet weten dat er, sinds het begin van de aanvallen, 35 leden van misdadige fracties overgeplaatst werden naar federale gevangenissen.


ceara-mapa-violencia

De aanslag tegen de toren met hoogspanningsleidingen veroorzaakte een onderbreking van de elektriciteit in bepaalde wijken van Fortaleza, en in randsteden als Cascavel, Eusébio, Maranguape, Itaitinga en Maracanaú.

Het secretariaat van publieke veiligheid van Ceará meldde dat 330 verdachten van deelname aan de aanslagen, werden aangehouden. Die aanslagen begonnen nadat de regering van de deelstaat liet weten dat er strengere regels zouden ingevoerd worden in de gevangenissen van Ceará, zoals het tegenhouden van mobiele telefoons die binnengesmokkeld worden, en het niet meer scheiden van leden van verschillende criminele organisaties binnenin de strafinstellingen.

Mochten die strengere maatregelen, inclusief het verwijderen van stopcontacten in de cellen zodat er geen mobieltjes meer kunnen opgeladen worden, eerder genomen zijn, dan was het wellicht niet zover gekomen. En mocht het nog niet duidelijk zijn: de overheid faalt al decennia lang in de aanpak tegen de armoede in de Braziliaanse randsteden en sloppenwijken waar jongeren opgroeien zonder enig perspectief op een waardig bestaan. Verscheidene van de opgepakte “terroristen” in Ceará zijn niet ouder dan 13. Criminele fracties betalen ‘premies’ van R$ 1.000 aan dergelijke jongeren, meestal kleurlingen uit arme wijken, om de aanslagen uit te voeren.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#HamiltonMourão #Maranguape #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #ForçaNacional #PM #Itaitinga #Eusébio #PT #Cascavel #Estadão #Maracanaú #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page