top of page
  • Observer

Gezellig samenzijn

TemerRousseff

De inauguratie van minister Alexandre de Moraes als nieuwe voorzitter van het kieshof TSE, vanavond in Brasília, wordt een “gezellig samenzijn” waar oude vrienden elkaar terug ontmoeten, en anderen de kans krijgen om een vriendschap op te bouwen. De zin heeft een ironische ondertoontje maar het hele gedoe kostte veel moeite aan de ploeg mensen, verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Zij kregen de opdracht om politieke tegenstanders te verzamelen in dezelfde zaal, rivalen als Luiz Inácio Lula da Silva (PT) en Jair Bolsonaro (PL), en ook ex-presidenten Michel Temer (MDB) en Dilma Rousseff (PT) die elkaar voor het eerst publiekelijk zullen ontmoeten na de afzetting van Dilma, in 2016.

Lula bevestigde eerder al zijn aanwezigheid bij de ceremonie. Die van Bolsonaro werd vandaag nog eens bevestigd. Moraes, een van de drie voornaamste doelwitten van de aanvallen van de president op het hooggerechtshof STF, ging Bolsonaro persoonlijk uitnodigen in het Palácio do Planalto. Volgens de pers verliep de ontmoeting vriendschappelijk.

Michel Temer was verantwoordelijk voor de aanstelling van Alexandre de Moraes bij het STF in 2017. Ook hij bevestigde in te gaan op de uitnodiging.

Het cerimoniële protocol van het TSE vereist dat Temer en Dilma Rousseff aan elkaars zijde blijven gedurende de ceremonie. Volgens een van de medewerkers bij het TSE zullen beide ex-presidenten geïsoleerd blijven op dezelfde plaats, en de zetels worden verdeeld al naargelang de ouderdom van de regeringsperiode van de betrokkenen. Indien Bolsonaro zijn belofte houdt en echt verschijnt op de plechtigheid, zal hij een zetel toegewezen krijgen aan de rechterkant van de nieuwe TSE voorzitter en recht in de ogen kunnen kijken van zijn tegenstander Lula.

Bron

Foto: Michel Temer en Dilma Rousseff in 2010, toen nog een “koppel” vormend als kandidaat president en vicepresident (Wikimedia Commons).

#TSE #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #MichelTemer #Lula #STF #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page