top of page
  • Observer

Gezocht: burgers met gezond verstand

Avanca-Brasil

Avança Brasil is een van de bewegingen die al dagenlang oproepen tot manifestaties in gans Brazilië ten voordele van de regering Jair Bolsonaro, morgen zondag 26 mei. Het ligt in de bedoeling om in te gaan tegen de centrumpartijen die volgens hen de geplande maatregelen van de regering tegenwerken in het parlement. Het gaat o.m. over de hervorming van de pensioenen, de fiscale hervorming, een hervorming van de administratie, de goedkeuring van het anti-misdaad pakket van minister (van justitie) Sérgio Moro en de overheveling van het financiële controle orgaan Coaf naar zijn ministerie.

Eduardo Platon, de leider van de beweging, ontkent elke link met radicale eisen zoals de sluiting van het hoogste gerechtshof STF en het parlement, of een militaire interventie. De beweging is een van de grootste van het land met 1,4 miljoen volgers op Facebook. Ook andere groepen doen mee aan de oproep, zoals Nas Ruas, Ativistas Independentes en Direita São Paulo. Platon is ervan overtuigd dat geen enkel lid van die bewegingen dergelijke radicale eisen verdedigt.

De MBL (Movimento Brasil Livre) gaf vorige week een nota uit waarin gezegd werd dat zij niet zullen deelnemen aan de geplande manifestaties omdat er volgens hen een ‘sector’ bestaat in de betrokken bewegingen die oproepen om mee te doen, hashtags gebruikend als #OPovoVaiInvadirOCongresso (het volk gaat het parlement bezetten) en #Artigo142Já (verwijzing naar een artikel in de grondwet dat voor sommige Bolsonaro aanhangers, een militaire tussenkomst zou verrechtvaardigen). Grondwetspecialisten zeggen dat een dergelijke interpretatie de constitutie geweld aandoet.

Via Whatsapp circuleerden er deze week wel degelijk plaatjes en audio’s in die zin, in groepen van Bolsonaro aanhangers. Het materiaal werd verzameld door de Whatsapp Monitor van de IFMG (federale universiteit van Minas Gerais) die berichten uitpluist van honderden publieke Whatsapp groepen. Dergelijke groepen kunnen makkelijk gevonden worden d.m.v. links die op het internet beschikbaar zijn, toegankelijk zonder dat er een toelating nodig is van een beheerder. Een van de beelden is een foto van Bolsonaro met de tekst “Bolsonaro gaat het STF en het parlement sluiten”. Audio’s van (zogezegde) vrachtwagenchauffeurs laten uitspraken horen in dezelfde zin.

Eduardo Platon beoordeelt dergelijke berichten als acties van ‘Lobos Solitários’ (lone wolf): “Dergelijke lui bestonden altijd al in de politiek in gans de wereld. Het volstaat dat ze toegang hebben tot het internet om zich te kunnen manifesteren. Ik moet onze vlag verdedigen, en onze beweging draagt geen radicale vlaggen zoals zij. Dat hoort niet bij ons. Het valt me zelfs moeilijk om iets te zeggen over ideeën en acties die niets met Avança Brasil te maken hebben. Wie ons wil beschuldigen van dergelijke radicale ideeën, die moet dat eerst bewijzen”.

Volgens de leider zijn de manifestaties bedoeld om de acties van de regering in het voordeel van de bevolking, te verdedigen, acties die nu afgeremd worden door de centrumpartijen, een informele groep gevormd door o.m. de partijen DEM, PR, PP, PSD e.a., honderden parlementairen die door de bevolking beschouwd worden als de echte oppositie van de regering.

Bolso-Meu-Partido-Brasil

Jair Bolsonaro zelf liet weten via zijn woordvoerder dat hij niet zal deelnemen aan de manifestaties, ook al zijn ze in zijn voordeel. Het is een verstandig besluit maar onvoldoende omdat hijzelf al liet blijken dat Brazilië volgens hem ‘ingobernable’ is, dit omwille van de geïnstalleerde ‘corporaties’ in de elite van de macht, vooral in het parlement. De tekst was afkomstig van Paulo Portinho, een ingenieur, maar werd overgenomen door Bolsonaro die het op de sociale media plaatste.

De president doet dus niet mee aan de manifestaties van morgen, maar keurt ze ook niet af en gaat hiermee stilzwijgend akkoord met de uitspraken van zijn meer radicale aanhangers. Voorgangers Fernando Collor en Dilma Rousseff wilden ook graag dat het volk de straat op ging om hen te verdedigen. Beiden werden afgezet. Ook deze president is niet immuun voor een eventuele impeachment procedure.

Het tijdschrift Istoé, allesbehalve van linkse signatuur, publiceert deze week een artikel met als titel “Bolsonaro flirt met autoritarisme”. Kim Kataguiri, volksvertegenwoordiger en leider van de beweging MBL zegt: “Een sluiting van het STF en het parlement zijn anti-liberale ideeën. Het kan niet dat er een sekte in het leven geroepen wordt om een president te verdedigen”. Janaina Paschoal, partijgenoot van Bolsonaro (PSL) en mede verantwoordelijk voor de afzetting van Dilma Rousseff: “In hemelsnaam, stop met dergelijke oproepen. Wie aan de macht is mag niet oproepen tot dergelijke manifestaties. Gebruik uw gezond verstand!”

Bron

Illustratie's: Facebook

#AtivistasIndependentes #COAF #DireitaSãoPaulo #MBL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #JanainaPaschoal #Facebook #KimKataguiri #AvançaBrasil #Whatsapp #Istoé #DilmaRousseff #NasRuas #SérgioMoro #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page