top of page
  • Observer

Gezocht: een president

Bolso-26-03-2019-M-Correa

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat de president van Brazilië opschudding veroorzaakt, op een of andere manier. Vandaag kwamen er uit diverse hoeken reacties op de richtlijn, uitgevaardigd door Jair Bolsonaro, opdat het Braziliaanse leger er op een feestelijke manier zou aan herinneren dat de militaire staatsgreep van 31 maart 1964, weldra zijn vijfenvijftigste verjaardag viert. Vanaf die datum ontstond er een militaire dictatuur in Brazilië die het 21 jaren volhield. De reserve-generaals die deel uitmaken van de regering pleiten voor voorzichtigheid, vooral op het moment dat polemieken omtrent de geplande hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen hoog scheren.

Alsof er nog niet genoeg verwarring ontstond, kwam er vandaag een mededeling van een groep van 13 politieke partijen met de verklaring dat zij bereid zijn om de hervorming goed te keuren, met name de PR, SD, PPS, DEM, MDB, PRB, PSD, PTB, PP, PSDB, Patriotas, Pros en Podemos. Alles tesamen gaat het om 291 volksvertegenwoordigers. Tel daarbij de 55 parlementaire afgevaardigden van de PSL (de partij van Bolsonaro), dan gaat het om 346 pro-stemmen, 38 meer dan nodig om het voorstel er door te krijgen (een minimum van 308 stemmen zijn hiervoor noodzakelijk).

Een vraag die hieruit voortvloeit: indien 67,4% van de volksvertegenwoordigers zich akkoord verklaart om de hervorming goed te keuren, waar wacht men nog op?

Het antwoord is eenvoudig: men wacht op het bedrag dat op het prijskaartje mag gekleefd worden: postjes en een deel van de begroting. De oude politiek kan eenvoudigweg niet genegeerd worden. Iedere parlementair denkt aan zijn staat, zijn kiezers, zijn basis, zijn persoon. Bolsonaro’s antwoord: mijn ministers zullen dat uitmaken door het opmaken van een “bestand van talenten”.

Minister van economie Paulo Guedes wilde persoonlijk ingrijpen en gaan onderhandelen met de verkozenen, maar dat werd uitgesteld, waarschijnlijk om de stofwolk, ontstaan door de heibel tussen de president en het parlement, eerst te laten neerdwarrelen.

De president lag er niet wakker van, ging vandaag met zijn vrouwtje Michelle naar de bioscoop (om de film “Superação: o milagre da fé” te zien). Het land kan wel even wachten…

Ondertussen komen er tonnen kritiek vanuit alle windhoeken. De krant Estadão verwijst naar de lovende woorden van de president over dictators Augusto Pinochet in Chili, en Alfredo Stroessner in Paraguay. Beide heren hebben niets te maken met Brazilië maar volgens de krant wegen de woorden van Bolsonaro erg zwaar op institutioneel vlak, voornamelijk omdat hij Brazilië vertegenwoordigt in het buitenland. De titel van dat opiniestukje: “Procura-se um presidente” (gezocht: een president).

Bron: Estadão

Foto: Marcos Corrêa - PR

#PTB #PR #Podemos #PSL #BraziliëNieuwsOnline #SD #PP #Superaçãoomilagredafé #DEM #MichelleBolsonaro #AlfredoStroessner #Pros #JairBolsonaro #PauloGuedes #Paraguay #Chili #PRB #PPS #PSD #Estadão #Patriotas #AugustoPinochet #PSDB #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page