top of page
  • Observer

Gezocht: neus van Pinokkio

Pinocchio

De Baiaanse (deelstaat Bahia) marketingvrouw Monica Moura, vennoot van het marketingbedrijf van João Santana, tevens haar echtgenoot, legde vrijdag een nieuwe getuigenis af bij rechter Sérgio Moro m.b.t. het Lava Jato onderzoek. Zij bevestigde nogmaals dat zij direct onderhandelde met voormalige presidente Dilma Rousseff over de bedragen die aan haar en haar man betaald werden onder het tapijt (Caixa 2) voor de kiescampagne van Rousseff in 2014.

“Ik onderhandelde met Dilma. Het bedrag werd afgesproken met haar, tussen mij en haar. Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik direct met een president onderhandelde”, aldus Monica. Daarna, zo ging ze verder, was het minister van financiën Guido Mantega die verantwoordelijk was voor de betalingen.

Volgens de marketingvrouw werd haar gezegd om zich te wenden tot Hilberto Mascarenhas Silva, chef van de sector “Operações Estruturadas” van het bedrijf Odebrecht, later bekend als de sector waar de smeergelden afgehandeld werden.

Volgens Moura werd in samenspraak met Odebrecht een bedrag van 25 miljoen reais afgesproken via “Caixa 2” voor Dilma’s campagne in 2014. Monica voegde eraan toe dat zij in werkelijkheid slechts 10 miljoen kreeg uitbetaald, in cash geld, in Brazilië. Een ander deel van het afgesproken bedrag zou op een buitenlandse rekening gestort worden na de verkiezingen, maar dat gebeurde niet.

Raadgevers van Dilma Rousseff gaven een nota uit waarin verklaard wordt dat de uitspraken van Monica Moura “leugens zijn”, en dat de voormalige presidente “nooit onderhandelde over donaties voor de verkiezingen, of het bevel gaf tot illegale betalingen aan dienstverleners m.b.t. haar campagne”.

De arbeiderspartij (PT) liet weten “dat, zoals altijd, de Lava Jato onderzoekers spektakels lanceren met het oog op de verkiezingen, ditmaal om valse berichten te verspreiden tegen de PT op de vooravond van de officiële registratie van de kandidatuur van ex-president Lula, volgende woensdag”.

Monica Moura en João Santana, de voormalige marketing mensen van de partij, werden bij diverse campagnes ingezet van de PT, inclusief de presidentiële campagnes van Lula en Dilma Rousseff. Beiden sloten een gerechtelijk akkoord af en bevestigden al eerder, in vorige getuigenissen, dat zij betaald werden via “Caixa 2”, voor alle campagnes. Monica zei vrijdag ook dat deze praktijk niet alleen door de PT werd toegepast, maar gemeengoed was bij alle partijen: “Later ontdekten we dat hetzelfde bedrag op deze manier gebruikt werd voor de campagne van Aécio Neves (PSDB, tegenkandidaat van Dilma in 2014)”. Ze voegde eraan toe dat zij en haar echtgenoot op die manier ook betaald werden op buitenlandse rekeningen voor campagnes in Venezuela (Hugo Chavéz) en Angola (José Eduardo dos Santos), eveneens in 2014: “Die campagnes hadden geen uitstaans met de PT. De eerste maal dat wij op deze manier betaald werden door de PT was in 2006, bij Lula’s campagne. Het was Antonio Palocci die toen met ons onderhandelde. Dat was toen het allemaal begon”.

Op het einde van haar getuigenis zei Monica dat ze zo goed als zeker was dat er “verdachte akkoorden afgesloten werden” tussen Odebrecht en de politieke partijen, maar dat “zich nooit had kunnen voorstellen” dat er zoveel geld werd witgewassen, afkomstig van het patrimonium van het staatsbedrijf Petrobras, en alles wat te maken heeft met wat omschreven wordt als het “Petrolão schandaal”. Ze drukte ook haar spijt uit omdat ze in 2015 geen melding had gemaakt van een buitenlandse rekening in haar belastingaangifte waar het smeergeld werd op gestort.

Iemand liegt in dit ganse verhaal, zoveel is duidelijk. Misschien kan de neus van Pinokkio uitsluitsel brengen.

Illustratie: YouTube

#MonicaMoura #AécioNeves #Angola #Venezuela #Petrolão #BraziliëNieuwsOnline #JoãoSantana #LavaJato #Odebrecht #AntonioPalocci #HugoChavéz #JoséEduardodosSantos #GuidoMantega #PT #Petrobras #Lula #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page