top of page
  • Observer

Gezocht: vaccin tegen corruptie

RespiradoresPara

Corruptieschandalen in de gezondheidszorg zijn geen nieuwigheid in Brazilië. Het land werd in 2006 al het slachtoffer van de “maffia van de bloedzuigers” waarbij geld weggesluisd werd om volksvertegenwoordigers en senatoren van partijen als de PMDB, PL en PT “te helpen”, geld dat eigenlijk bedoeld was om ambulances aan te kopen.

Te midden van de pandemie van het coronavirus, waarbij al meer dan 1,7 miljoen mensen geïnfecteerd werden en bijna 70.000 Brazilianen om het leven kwamen, kwamen diverse schema’s aan het licht waarbij duchtig gefraudeerd werd bij de aankoop van medisch materiaal en dito toestellen.

Sinds april komen er herhaaldelijk acties van de federale en burgerlijke politie, en van het openbaar ministerie in het nieuws, met een gemiddelde van drie per week. Telkens weer opnieuw gaat het om verdachte aankopen met overheidsgeld van beademingstoestellen, beschermend materiaal, mondmaskers en de bouw & inrichting van veldhospitalen. Een rekensommetje leert dat het tot nog toe gaat om een bedrag van meer dan 1,5 miljard reais, verspreid over minstens 18 van de 27 deelstaten. Tientallen burgemeesters en acht gouverneurs kwamen in het vizier van de onderzoekers. Drie van hen, gouverneurs Wilson Witzel (Rio de Janeiro), Wilson Lima (Amazonas) en Helder Barbalho (Pará) werden het doelwit van onderzoeken, goedgekeurd door het hooggerechtshof STJ en lopen zelfs het risico om afgezet te worden door een impeachment procedure.

De frauduleuze schema’s volgen steeds dezelfde modus operandi, met name profiteren van de vrijstelling van een openbare aanbesteding wegens de dringende aard van de aankoop, en van de ongeremde zoektocht naar grondstoffen en producten in de gezondheidszorg waardoor lobbyisten opduiken om dit alles aan te bieden aan een prijs die 300% hoger is dan normaal. Hierbij worden bedrijven op naam van stromannen (of vrouwen) gebruikt, bedrijven of bedrijfjes die voor een ander doel werden opgericht, en zonder de nodige structuur om aan deze vraag te voldoen. Desalniettemin slagen ze erin om miljoenencontracten af te sluiten. In vele gevallen gaat de overheid akkoord om vooraf te betalen, zonder dat er ook maar iets geleverd werd. Resultaat: beademingstoestellen die niet aan de vereisten voldoen, zonder een interne batterij of met een gebrek aan onderdelen. Dat gebeurde o.a. in Pará en in Amazonas. In Santa Catarina werd er helemaal niets geleverd.

In het totaal werden er er 250 huiszoekingen uitgevoerd met inbeslagnames. Meer dan 2,5 miljoen reais in cash werd hierbij gevonden door de onderzoekers. het gaat hierbij niet om één bepaalde politieke partij: zowel leden van DEM als van de sociaal-democraten PSDB of de PSC zijn betrokken in deze fraudes.

Naast het verergeren van de sanitaire crisis, zorgen deze corruptieschandalen er ook voor dat enkele gouverneurs in moeilijkheden verkeren, zoals eerder vermeld. Wilson Lima (PSC – Amazonas) zal moeten uitleggen waarom hij 28 beademingstoestellen bestelde bij een wijnhandel die de toestellen aankocht voor R$ 2,4 miljoen, en ze verkocht aan zijn regering voor bijna 3 miljoen. Alberto Beltrame, secretaris voor Gezondheidszorg in Pará en een geallieerde van ex-zorgminister Luiz Henrique Mandetta, kreeg bezoek van de federale politie die in zijn woning een flink aantal kunstwerken ontdekte met een totale waarde van R$ 20 miljoen. Volgens Beltrame gaat het om een volkomen wettelijk bezit.

Hopelijk wordt er snel een vaccin ontwikkeld tegen covid-19, en nog een ander tegen corruptie.

Foto boven: Nieuw aangekochte beademingstoestellen komen aan in Pará.

Bron

Foto: Fotos Públicas- Marco Santos - Ag. Pará

#Pará #BraziliëNieuwsOnline #WilsonLima #Coronavirus #HelderBarbalho #Amazonas #COVID19 #WilsonWitzel #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page