top of page
  • Observer

Gezocht: wijsheid

EL

Commentarist Valdo Cruz (G1 – GloboNews) vernam van leden van de campagneploeg van president Bolsonaro dat de huidige sfeer er momenteel eentje is van “bezorgdheid en onzekerheid”, en dat het gevoel van de “ommekeer” plaats ruimde voor “mogelijkheid van een nederlaag”.

Ze zeiden ook dat “de wind ophield om in een gunstige richting te waaien” voor de president omwille van “diverse fouten die door hem en zijn aanhangers” gemaakt werden in de voorbije weken, en dat, gezien dit scenario, besloten werd om alles op alles te zetten in het komende en laatste debat bij TV O Globo, vrijdagavond.

Voor deze medewerkers van Bolsonaro kan een eventuele overwinning in dat debat ervoor zorgen dat Bolsonaro zondag een gelijkspel gaat spelen met Lula.

Naast deze “alles of niets” weddenschap op het debat bij O Globo, bestaat de strategie van bolsonaristische campagne erin om in deze laatste dagen te focussen op het zuidoosten, vooral São Paulo en Minas Gerais, waar Bolsonaro vandaag aanwezig is. Het einde van de campagne voorziet een colonne in Rio de Janeiro, op zaterdag.

Vandaag schrijft dezelfde journalist dat er ook onenigheid bestaat bij de campagnemedewerkers waardoor de kloof – die vanaf het begin al bestond – nog groter werd. Het gaat bijvoorbeeld over de aanpak van de zaak Jefferson. Het meer radicale deel van de ploeg verdedigt dat Bolsonaro een positie moet innemen in het voordeel van de ere-voorzitter van de PTB. Het politiek ingestelde deel geeft kritiek op de zending van minister van Justitie Anderson Torres om te onderhandelen en om een oplossing te zoeken voor het probleem. Volgens hen ontstond hierdoor het beeld dat Bolsonaro een poging deed om Jefferson te beschermen, en niet de agenten van de federale politie die gekwetst werden door de granaten van Jefferson.

Die strategie werd zondag al veranderd. Torres bleef in Juiz de Fora (Minas Gerais) en ging niet door naar de stad waar Jefferson weerstand bood tegen zijn aanhouding (Comendador Levy Gasparian). De president publiceerde op het einde van die dag een video waarin hij zijn geallieerde omschreef als een “bandiet” en een “crimineel”.

Het comité van de campagne blijft ook verdeeld in de operatie, opgestart door de coördinator van de campagne communicatie, Fábio Wajngarten, en de minister van Communicatie, Fábio Faria. Beiden riepen de pers op om een aanal radiostations ervan te beschuldigen dat ze Lula bevoordeelden, door meer propaganda spotjes van hem uit te zenden, en minder van Bolsonaro.

Minister Alexandre de Moraes, voorzitter van het kieshof, gaf hen 24 uur tijd om bewijzen in te dienen voor dat verhaal. Indien ze daar niet in slagen, lopen ze het risico om beschuldigd te worden om tumult te veroorzaken in het kiesproces in de laatste week voor de uiteindelijke verkiezingen.

Beide Fábio’s kregen emmers kritiek over zich uitgestort door zoontjes Flávio en Carlos Bolsonaro die vooraf niet ingelicht werden over deze aanklacht.

Lula

Bij de ploeg achter ex-president Lula, bestaat de indruk dat Bolsonaro zijn top bereikte wat de stemintenties betreft, en dit nu stabiel zal blijven, voornamelijk na de ongelukkige episode met Roberto Jefferson, een geallieerde van de president.

Langs de andere kant denken zij ook dat er nog ruimte is om te stijgen, in andere woorden, een mogelijkheid dat Lula de tweede ronde eindigt met meer stemmen dan in de eerste.

Het is daarom dat de campagne van Lula zijn toenadering tot het centrum toejuicht, met dankbare ondernemers, vooral door zijn beloftes dat hij een regering gaat samenstellen met een breed front, ook dat hij niet van plan is om zich opnieuw verkiesbaar te stellen na zijn ambtstermijn van 4 jaar.

Tenslotte, zo schatten ze in, zal een overwinning in het debat volstaan om zondag te winnen.

Daarom zal Lula zich vrijdag wijden aan de voorbereiding van dat debat, vooral om zich niet te irriteren met de provocaties van Bolsonaro, en om een afdoende antwoord klaar te hebben op de beschuldigingen van corruptie.

Paus Franciscus

Paus Franciscus zond gisteren een boodschap naar de Brazilianen: “Ik vraag aan O.L. Vrouw van Aparecida (patroonheilige Brazilië) die voor het Braziliaanse volk zorgt, om hen te vrijwaren voor haat, het gebrek aan tolerantie en voor geweld”.

Misschien moet hij ook om een flinke portie wijsheid vragen.

Bron: G1

#G1 #TSE #CarlosBolsonaro #ComendadorLevyGasparian #AlexandredeMoraes #AndersonTorres #JairBolsonaro #ValdoCruz #FábioWajngarten #GloboNews #JuizdeFora #FlavioBolsonaro #Lula #STF #RobertoJefferson #BRNieuws #FábioFaria

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page