top of page
  • Observer

Gezocht: Zé Trovão

ZT

Nieuwe aanhoudingen

De Braziliaanse president richtte zijn aanvallen van de voorbije weken voornamelijk op twee ministers van het hooggerechtshof (STF – Supremo Tribunal Federal): minister Luís Roberto Barroso en minister Alexandre de Moraes. De eerste kreeg het te verduren omwille van zijn verdediging voor het behoud van het huidige kiessysteem via elektronische stembussen (Barroso is ook voorzitter van het kieshof). De regering van Bolsonaro deed een poging om een wetsvoorstel door de kamer te krijgen waardoor er voortaan ook gedrukte stembiljetten zouden komen, dit om een veronderstelde fraude te voorkomen. Dat voorstel haalde het niet. In werkelijkheid beseft Bolsonaro dat hij geen kans maakt tegen zijn rivaal Lula, en probeert hij ex-president Donald Trump na te bootsen, in de hoop dat zijn volgelingen hard genoeg zouden optreden opdat hij aan de macht zou kunnen blijven.

Moraes betrok de president in de lopende onderzoeken m.b.t. de verspreiding van fake news. Ook zijn zoon Carlos wordt hiervoor onderzocht. Moraes liet ook al enkele hardleerse bolsonaristen oppakken die antidemocratische oproepen deden en zelfs met geweld dreigden, waaronder PTB-voorzitter Roberto Jefferson (die zich graag vertoont terwijl hij met wapens rondzwaait) en volksvertegenwoordiger Daniel Silva die een video publiceerde met dreigementen aan het adres van het hof. Gisteren werd de conservatieve blogger Wellington Macedo gearresteerd. Macedo schreef: “Zij die denken dat ze over de macht beschikken, zullen na 57 jaren onttroond worden. Wat wij nu horen is de echo van dode honden. Het uur heeft geslagen. Het volk geeft de macht, het volk ontneemt ze ook”.

Naast Macedo wordt er ook gezocht naar de vrachtwagenchauffeur Zé Trovão (trovão=donderslag), echte naam Marcos Antônio Pereira (foto boven). Moraes vaardigde een aanhoudingsbevel uit wegens bedreigingen aan de democratie en het aanzetten tot geweld bij de komende manifestaties. De advocaat van Zé Trovão liet weten dat zijn client zich zeker niet zal aandienen bij de politie voor 7 september. De man is dus op de vlucht.

Het is duidelijk dat dit alles olie op het vuur is van de bolsonaristen die zich voorbereiden om in grote getale aanwezig te zijn in onder meer, en vooral, in Brasília en in São Paulo. Niemand weet te voorspellen hoe die manifestaties gaan verlopen. Het feit dat er in beide steden tegenbetogingen gepland werden door de oppositie, is alleszins niet hoopgevend.

Bron: UOL Notícias

Foto: Reproductie Sociale Media
0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page