top of page
  • Observer

Gleisi dreigt uit te glijden

Gleisi

Zowat iedereen in Brazilië, inclusief ex-president Lula (die het ooit ook toegaf), zal het er over eens zijn: de keuze van Dilma Rousseff als opvolgster van een van de populairste presidenten in de Braziliaanse geschiedenis, bleek uiteindelijk een uitschuiver te zijn. Het ziet er naar uit dat de keuze van senator Gleisi Hoffmann als opvolgster van Rui Falcão voor het voorzitterschap van de arbeiderspartij, eveneens zal uitdraaien op een valpartij. Tenminste, als de aanklacht tegen haar eindigt op een heus proces en veroordeling.

Alles wijst erop dat de aanklacht van Raquel Dodge (openbare aanklaagster van de republiek) in een beslissende fase is gekomen. Gleisi Hoffmann (52 – PT – Paraná) wordt ervan beschuldigd om 1 miljoen reais smeergeld te hebben ontvangen, geld dat via gesjoemel afkomstig is van de staatsreus Petrobras. Met andere woorden: weer deel uitmakend van het Lava Jato onderzoek.

In het document van de aanklacht wordt een veroordeling gevraagd voor corruptie en witwassen van smeergeld door Gleisi, ex-minister Paulo Bernardo (haar echtgenoot) en zakenman Ernesto Rodrigues. Er wordt eveneens gevraagd om de betaling van een boete van 4 miljoen reais door het drietal, dit voor morele en materiele schade, toegebracht aan het land.

De aanklacht tegen Gleisi Hoffmann werd eerder al geprotocoleerd door Rodrigo Janot (voorganger van Raquel Dodge) die in zijn verslag, bestemd voor relator minister Edson Fachin (van het hoogste gerechtshof – als parlementair heeft Gleisi recht op een gepriviligieerde rechtspraak) zegt dat het geld gebruikt werd in Gleisi’s verkiezingscampagne van 2010. De som van 1 miljoen reais werd omgeleid vanuit de oliemaatschappij Petrobras (via overfacturaties), als dusdanig bevestigd door Paulo Roberto Costa, ex-directeur bevoorrading bij Petrobras. Costa sloot een gerechterlijk akkoord af, biechtte alles op en ondergaat zijn straf in huisarrest met een enkelband.

Raquel Dodge vraagt in haar aanklacht niet alleen een verzwaring van de straffen, maar ook het verlies van het publieke ambt dat zij eventueel nog bekleden bij de uitspraak. De beklaagden ontkennen alle schuld.

Foto: Senado Federal - CAE - Wikimedia Commons

#BraziliëNieuwsOnline #GleisiHoffmann #PauloBernardo #PT #Petrobras #Lula #PauloRobertoCosta #EdsonFachin #STF #DilmaRousseff #RaquelDodge

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page