top of page
  • Observer

Gleisi is het noorden kwijt

Gleisi-Hoffmann

De politieke situatie van de arbeiderspartij PT wordt met de dag ingewikkelder, zo ingewikkeld dat ze erg eenvoudig begint te worden. Er is het plan A: Lula is presidentskandidaat maar zit in de cel. Plan B: ex-gouverneur en ex-minister Jaques Wagner. Hij vormt het onderwerp van een onderzoek voor het ontvangen van steekpenningen via ‘caixa 2′ van de bedrijven Odebrecht en OAS, voor een totaal van 82 miljoen reais. Plan C: Ex-burgemeester van São Paulo Fernando Haddad. Hij werd net vernoemd in een smeergeld affaire om zijn kiescampagne te bekostigen voor een totaal van 2,6 miljoen, eveneens via de zwarte kas. Het geld zou van Petrobras gekomen zijn, via het bouwbedrijf UTC.

“Senadora’ en partijvoorzitster Gleisi Hoffmann blijft koppig verkondigen dat Lula de enige kandidaat is en dat hij als dusdanig moet ingeschreven worden bij het kiestribunaal vanaf 15 augustus, ook al is het zo goed als zeker dat hij zal afgewezen worden wegens de wet “Ficha Limpa” die niet toestaat dat een veroordeelde een politiek mandaat mag uitoefenen. Hoffmann wil bovendien dat er bij de komende televisiedebatten tussen de presidentskandidaten een afgevaardigde van de partij uitgenodigd wordt die in Lula’s naam kan meedoen. De kans dat aan dit verzoek voldaan wordt is wel zeer klein.

Binnen de partij gaan er stemmen op om een “anti-kandidaat” aan te duiden die dan duidelijk moet maken dat Lula “politiek vervolgd” wordt. Ondanks de tegenstand die Gleisi ondervindt binnen haar eigen partij, zou zij zelf die anti-kandidaat moeten worden. Echter, het gaat hier om een minderheid. Een grotere groep ‘petistas’ gaat hier niet mee akkoord en vindt dat de partij zichzelf isoleert, vooral nadat Gleisi duidelijk maakte dat er niet kan onderhandeld worden met Ciro Gomes van de centrumlinkse partij PDT. Deze laatste voelt zich gesterkt nadat Joaquim Barbosa (PSB) liet weten niet mee te doen aan de verkiezingen. Gomes kan nu immers toenadering zoeken tot de PSB die plots zonder kandidaat zit. Hij flirt ook met het idee van een alliantie met de PCdoB en had al een ontmoeting met hun presidentskandidaat Manuela D’Ávila.

Dit alles verhoogt het risico van een isolatie die de weg opent voor een overwinning van een centrum kandidaat. Gleisi blijft bij haar verbod dat anderen binnen de partij onderhandelen over een alternatief voor Lula, ook duikt hier en daar inmiddels ook de naam op van ex-minister van buitenlandse zaken Celso Amorim. De tijd dringt maar dat schijnt niet door te dringen tot de partijvoorzitster die niet alleen het noorden kwijt is, maar ook de andere windrichtingen.

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#CiroGomes #OAS #UTC #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #Odebrecht #ManuelaDAvila #GleisiHoffmann #CelsoAmorim #PT #JoaquimBarbosa #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page